A házilag megoldott gázmunkálatok veszélyesek is lehetnek!

Manapság a gázszivárgás már igen ritkának számít, ám annál veszélyesebb. Így azért is kell, hogy ügyeljünk rá, mivel ha nem észleljük a meghibásodást időben, akkor az akár halált is okozhat.

Annak érdekében, hogy az ilyen veszélyhelyzeteket elkerüljük célszerű minden évben a fűtésszezon előtt leellenőriztetni a vezetékeket, illetve a gázkazánt. Így kisebb eséllyel kell számolnunk az esetleges szivárgásokkal. Továbbá arra is érdemes gondolni, hogyha fűtés szezon alatt történik a meghibásodás, akkor az nagyon sok kellemetlenséget vonhat maga után, illetve azzal is számolnunk kell, hogy a szerelőknek ilyenkor megnövekszik a munkájuk és akár több napot is várhatunk arra, hogy kiérkezzenek a helyszínre. Amennyiben bármilyen problémát észlelünk, akkor azonnal forduljunk szakemberhez, ugyanis akár a saját, illetve a családunk életét is veszélyeztethetjük ez által.

Miért ne kezdjünk magánakciókba?

Gázkészülékek karbantartása

Amennyiben nem rendelkezünk megfelelő szakképesítéssel, akkor semmiféleképp sem javallott, hogy mi magunk neki álljunk a különféle problémák elhárításának ugyanis az akár az életünkbe is kerülhet. Amennyiben gázszivárgást észlelünk, akkor azt azonnal kezelni kell, mivel egy zárt helyiségben nagyon könnyen fulladásveszélye állhat fel. Ilyen esetekben legjobb, ha egy sürgősségi hívást indítványozunk, elzárjuk a gázt, ablakokat nyitunk, majd ezt követően azonnal elhagyjuk a lakást. Illetve jól szellőző helyre megyünk. A gáz színtelen és szagtalan vegyület, így nagyon nehéz észlelni. Továbbá nem beszélve arról, hogy gázszivárgás esetén elegendő csak egy kis szikra a robbanáshoz. Melyet akár egy villanykapcsoló is előidézhet. Amennyiben ilyen problémával állunk szemben, akkor a szomszédok figyelmét is érdemes felhívni, így felkészülhetünk a legrosszabb eshetőségre is. Legyen nagyon óvatosak!