Mi a PVC és miért előnyös, ha csőrendszerektől van szó?

Igen sok anyagot felsorolhatnánk, melyeket a csatornarendszerek során kipróbáltak, majd felhasználtak. Többek között ilyen a PVC is.

Régebben sokkal inkább használták az öntöttvasból, rézből készült vezetékeket, ám mára ezek lassan feledésbe merülnek. Illetve nagy szabású vízvezetékeknél a beton a lejobban bevált anyag, melyet még ma is nagyon sok helyen alkalmaznak. Ám, ha egy otthont veszünk alapul, akkor ma már szinte minden vezetéket felváltott a PVC. Régebben nagyon sokan tartottak tőle, ugyanis rémhíreket terjesztettek ezzel kapcsolatban. Viszont nem árt tudni, hogy nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Többek között ennek is köszönhető az, hogy ideális lehet vízvezetékek alkalmazásához. A világon harmadig legjobban elterjedt anyag a polivinil-klorid, vagyis is ismertebb nevén a PVC. Napjainkban számos területen használják fel, hiszen manapság egyre több mindent készítenek belőle. Ebből készül a TV, a játékok, a bútorok alkotóelemei és a legtöbb használati cikk.

Miért is érdemes a PVC mellett dönteni?

Az egyik és legfontosabb tulajdonsága a PVC csöveknek, hogy rugalmas. Sokan azt mondják, hogy a PVC csöveket azért nem tudják praktizálni mivel merevek, ám amennyiben a föld alá tesszük akkor sokkal rugalmasabbnak bizonyulnak, mint azt legtöbben gondolnák. Ez akkor bizonyul igen hasznosnak, ha a vízvezeték hálózat a föld alá kerül. Ugyanis a betoncsövek sokszor nem bírják ki azt a terhelést, amit a PVC csövek igen. Azon felül, hogy rugalmas még igen nagy előny, hogy a PVC csövek könnyűek. A PVC csöveket akár kézzel is mozgatni lehet, míg más anyagból készül csöveknél sok esetben munkagépeket kell igénybe venni, mivel olyan nehéznek bizonyulnak. Meg kell még említeni, hogy a PVC csövek semmilyen káros anyagot nem engednek ki magukból, még az idő múlásával sem. Továbbá nagyon jól el lehet őket szigetelni.