A gázkészülékek éves ellenőrzésére, karbantartása

Az ősz beköszöntével sokan már azon gondolkodnak, hogy a hidegebb időre felkészüljenek és a fűtési rendszerek is készenlétben legyen. Hiszen, ha hidegre fordul az idő, akkor nem kell azon aggodalmaskodniuk, hogy minden rendben van-e, hanem gond nélkül alkalmazni tudják őket.

Miért fontos a karbantartás?

Sokan annak érdekében, hogy ne érje őket váratlanul a fűtés szezon kezdete már szeptemberben beindítják a rendszert, hogy kipróbálják, hogy minden rendben működik-e. Azok, akik mellőzik ezt a ellenőrzést, sok esetben előfordulhat, hogy meglepetés érheti őket, miszerint mikor beköszönt a hideg idő és el kelne a fűtés, akkor valamilyen hibát észlelnek. Ez igen kellemetlen tud lenni, hiszen ilyenkor a szerelők is sokkal elfoglaltabbak és bizony sok esetben akár napokat is várni kell a megérkezésükre. Ma már sok helyen találkozhatunk, olyan modern megoldásokkal, ahol az okos berendezések mellett a fűtés is gombnyomásra működik. De ezeknél is ajánlott jó néhány ellenőrzési műveletet végre hajtani, mert könnyen történhet meghibásodás. Attól eltekintve, hogy a kazánunk milyen energiaforrással üzemel érdemes külön figyelmet fordítani a füstgázok elvezetésére, illetve a kéményekre.

A karbantartás azért is fontos, hiszen a hosszas nyári szünet után, akár dugulás is keletkezhet a felgyülemlett szennyeződésék által, melyek belekerülhettek a kéménybe. Az ilyen dugulások következménye pedig nagyon veszélyes is lehet, hiszen így a káros füstgáz, vagyis a széndioxid nem tud megfelelően eltávozni az otthonunkból, amely könnyedén mérgezést is okozhat az ott lakók számára. Különösen igaz ez a gázfűtésre, amelynél meghibásodás esetén könnyen szivárgás lephet fel. Ezért is érdemes minden szezon kezdete előtt szerelőt hívnunk, aki szépen átellenőrzi a kazánt, illetve a kéményt. Ezzel megóvhatjuk a családunkat és saját magunkat is a sokat hallott gázmérgezéstől, amely akár halálos is lehet.