A gázkazánt miért kell rendszeresen le-ellenőriztetni egy szakemberrel?

Miért kell a kazánt ellenőriztetni? Hányszor kell ellenőriztetni? Még egyáltalán szükségem van gázkazánra? Mi a legrosszabb ami történhet ha nem ellenőriztetem a kazánom? Ezek mind olyan kérdések amiket rendszeresen felteszünk magunknak. Az igazság az, hogy rendszeresen gondoskodunk kell otthoni vagy üzleti kazánunkról, és az ellenőrzés még fontosabb mint azt gondolná.

Szabályok, amiket mindenképpen érdemes ismerni

A hibás kazán rendkívül veszélyes lehet. A kormányzati statisztikák szerint évente több ezer ember tapasztal szénmonoxid szivárgást otthonában, több százan kórházba kerülnek, és több felnőtt és gyermek is  meghal. Egy szakképzett gázszerelő felméri az esetleges szivárgást és ki is javítja a hibát ezért érdemes egy tapasztalt szakembert keresni.  Egy teljesen jól működő gázkazán gondoskodik róla, hogy a lehető leghatékonyabban működjön, és ne pazaroljon energiát – ez pénzt takarít meg a számlákon, és valljuk be, mindenki erre vágyik. Ha rendszeresen megbizonyosodik róla, hogy a kazán megfelelően működik, pénzt takaríthat meg a jövőbeli javításokra. Egy  szakképzett kazánmérnök ki tudja javítani az olyan hibákat, amik később jelentős üzemzavarokat és költségeket okozhatnak.

Gázkazán

A legtöbb kazángarancia és néhány otthoni és üzleti biztosítási kötvény megköveteli, hogy biztosítsa a kazán biztonságos használatát. Az éves karbantartás megfelel a legtöbb biztosítási kötvény követelményeinek, bár a legjobb, ha ellenőrzi a biztosítót. A vállalkozások kötelesek a földgázt, az olajberendezéseket és berendezéseket fenntartani és biztonságosan használni, és kötelesek gondoskodni a gázkazánok valódi gázbiztosításáról. A legfontosabb jogi kötelezettségeket megtalálja az Egészségügyi és Biztonsági Munkatörvényben, a Munkahelyi (Egészségügyi, Biztonsági és Jóléti) 1992-es Szabályzatban és a Gázbiztonsági (Telepítési és Használati) Szabályzatban is.