Duguláselhárítás otthon

Előbb vagy utóbb minden háztartásban bekövetkezik az, amitől a háziasszonyok félnek: ez pedig nem más, mint a lefolyórendszer eldugulása. Bármennyire is próbálunk ügyelni mindenre, bármilyen szűrőr is használunk, az ilyesmi úgysem kerüli el az embert hosszútávon, hiszen míg a mosdóban az apró szappandarabkák, a hajszálak és a különböző tisztálkodásra használt szerek rakódnak le egy idő után, addig a konyhai lefolyó esetében az ételmaradékok, a szír és az olaj okoznak hasonló galibát.

Ha szeretnénk meggátolni a probléma kialakulását, akkor érdemes megfogadnunk néhány hasznos és praktikus tippet a profiktól! A szódabikarbóna számtalan felhasználási módjáról bizonyára már sokan hallottak, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szódabikarbóna kiválóan alkalmazható a lefolyó eldugulásának megelőzésében. Ha azt tapasztalja, hogy a víz már nagyon lassan folyik le, akkor érdemes kipróbálnia a következő házi praktikát: két liter vízbe tegyen bele öt evőkanálnyi szódabikarbónát, keverje jól össze, majd az így kapott oldatot forralja fel és végül borítsa bele a lefolyóba.

Ezt a műveletet a lerakódások elkerülése érdekében érdemes minden hónapban elvégezni. Egy másik kitűnő módszer a szódabikarbóna és az ecet kombinálása: öntsünk a lefolyóba egy fél pohár szódabikarbónát, utána egy pohár ecetet, majd engedjünk rá forró vizet, tíz perc elteltével pedig ismét engedjük meg a csapot.