A fűtési idény réme: a szén – monoxid

Ahogy a fűtési idény megkezdődik, számos hír hallható a hírekben, miszerint súlyos szén – monoxid mérgezés történt, mely rosszabb esetben halállal végződött. A tragédia sok esetben megelőzhető lenne, kérjük gázszerelő tanácsát!

A szén – monoxid azért igazán veszélyes, mert színtelen, szagtalan gáz, mely már kis koncentrációban is rendkívül mérgező. Szén – monoxid mérgezés esetén az illető szédül, fejfájást tapasztal, aluszékonnyá válik, elveszti eszméletét, amely előtt zavarttá válhat, majd légzésbénulás után bekövetkezik a halál. A mérgezés függvényében az egyén állapota folyamatosan romlik. Szén – monoxid keletkezésének az oka a tökéletlen égés, mely nem megfelelően működő füstelvezetés vagy a gázkazán meghibásodása esetén is bekövetkezhet. A szén – monoxid mérgezés megelőzésére azt javasoljuk szereltessen be szén – monoxid érzékelőt. Ezek a szerkezetek elérhető árakon ma már számos különböző változatban kaphatók. A szerkezet éles hanggal jelez, ha a szén – monoxid koncentráció eléri a kritikus szintet. Fontos, Hogy minden fűtés szezon elején ellenőrizze a szerkezet működését, hisz ezzel életet menthet.

A szén – monoxid mérgezés elkerülésére a gázkazánt valamint a kéményt is érdemes időről – időre leellenőrizni. Ez a karbantartás nagyban hozzájárulhat, hogy a későbbiekben ne történjen tragédia. Ha esetleg már érzékeli magán a fentebb említett tüneteket rögtön segítséget kell kérni, az ablakokat szélesre tárni, valamint azonnal elhagyni a lakást. Sajnos sokan a kezdeti tüneteket egyszerű rosszullétként értelmezik, mire rájönnek, hogy nagyobb a baj, arra pedig már késő, hisz sok esetben eszméletvesztés következik be. A gázkazánnal való fűtésnek is megvannak a veszélyei, azonban a megfelelő karbantartással, valamint a biztonsági óvintézkedések betartásával megelőzhető a baj. Azt javasoljuk a szén – monoxid riasztóról se feledkezzen meg.