Hogyan működik a kombi kazán?

Otthonunk fűtéséhez szükségünk van egy megfelelő eszközre is, amellyel ez kivitelezhető. Erre a célra természetesen számos különböző fűtőeszköz közül válogathatunk. Az egyik elég népszerűnek nevezhető ilyen eszköz az úgynevezett kombi kazán, mely azon felül, hogy meleget biztosít a lakásunkban, a melegvíz-ellátásról is gondoskodik.

Ahhoz azonban, hogy mellette döntsünk, fontos ismernünk a működését, hiszen ebből tudjuk megítélni, hogy vajon a számunkra megfelelő lesz-e ez a típusú készülék. A kombi készülékek esetén mindig egy átfolyós rendszerrel rendelkező készülékről van szó, amelynél a vízfogyasztással egyidejűleg termelődik a használati meleg víz. Ez azt jelenti, hogy nincs eltárolva meleg víz sehol sem. Amikor megnyitjuk a csapot, minden esetben hideg víz fog előbb eltávozni, és egy meghatározott időnek el kell telnie ahhoz, hogy a meleg víz is folyjon. Ez elsődlegesen azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű vízpazarlással kell szembenéznünk, hiszen néhány liter vizet el kell folyatnunk, mire meleghez jutunk.

Ennek a mennyisége növekszik, ha a kombi készülékünk a csaptól ráadásul messzebbre is helyezkedik el, hiszen ilyenkor a csövekben lévő víznek is távoznia kell. Mindez azonban tovább hatványozódik, ha a kombi kazánunk éppen használaton kívül van, tehát éppen nem melegít. Ilyenkor ugyanis a használati víz áramlását érzékelő áramláskapcsolónak meg kell indítania a készülék cirkulációs szivattyúját, és ez fogja begyújtani a főégőt és átállítani a váltószelepet melegvíz-termelő állásba. Így pedig még több idő fog eltelni a csap megnyitása és a meleg víz megjelenése között. Mindezek ellenére természetesen lehet jó választás egy kombi készülék is, azonban azoknak, akiknek fontos a környezetvédelem, és egyébként sem szeretnének vizet pazarolni, nem feltétlenül ez a legjobb választás a fűtés és a meleg víz egyszerre való biztosítására.