Hogyan válasszunk kazánt az otthonunkba?

Attól függően, hogy milyen lehetőségekkel rendelkezünk az otthonunkban, és hogy mivel szeretnénk fűteni, több típusú kazán közül választhatunk. Ha kazánokról van szó, akkor egyébként alapvetően két energiatípus közül választhatunk, melyek egyike a gáz, a másik pedig a fa, illetve a szén.

A gázkazánok magától értetődően gázzal működnek. Igen népszerűek hazánkban, hiszen nem sok dolgunk van mellettük, szemben például a szilárd-tüzelésű kazánokkal. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen a gázkazánok között is több típust ismerünk. Összesen négy fajta gázkazánt tudunk megkülönböztetni, melyek közül az első a kéményes gázkazán. Ennek a típusnak komoly beépítési feltételei vannak, hiszen a levegőt a helyiségből nyeri, és megfelelő huzatú kémény megléte szükségeltetik hozzá. A második típus a turbós kazán, amelynél füstelvezetővel helyettesíthető a kémény, az égéshez szükséges levegőt pedig ventilátoron keresztül nyeri.

A harmadik csoportba a kondenzációs kazánok tartoznak, melyekhez szintén elég egy füstelvezető. Ezek gazdaságosabb kazánok is, mivel fel tudják használni a távozó füst hőjét is. Az utolsó típus pedig a hibrid kazán, amelynél a gázkazán egy hőszivattyúval van kombinálva, mely a levegőből képes előállítani a fűtéshez szükséges hőenergiát. A szilárd-tüzelésű kazánoknak is több típusát különböztethetjük meg. Az úgynevezett vegyestüzelésű kazánok fűthetők fával, szénnel és egyéb éghető anyagokkal is. Továbbá vannak faelgázosító kazánok is, melyek kizárólag száraz fával pakolhatóak meg. A harmadik típusba pedig a pellet kazánok tartoznak, melyek igazán környezetbarátok is, hiszen a faforgácsból és más fahulladékból készült pelletet tüzelhetjük el bennük.