Mennyire veszélyes lehet a hibás kazán?

A kazán otthonunk kulcseleme. Télen melegen tart minket és forró vizet biztosít. Magától értetődőnek tekinthetjük, de amikor elromlik, rájövünk, hogy valójában mennyire támaszkodunk rá a mindennapokban.

A kazánok idővel hibákat okozhatnak

Ezek a hibák általában rossz teljesítményt eredményeznek, és egyáltalán nem veszélyesek. Időnként azonban előfordulhat olyan hiba is, amely veszélyt jelent az emberi egészségre. Bizonyos esetekben ezek akár halálosak is lehet. A hibás kazánok veszélyesek lehetnek, de a legtöbb esetben egyszerűen csak a működésük áll le. Ez önmagában komoly kényelmetlenséget okozhat, különösen, ha a téli hónapokban következik be a baj. A legtöbb modern kazán számos biztonsági intézkedést tartalmaz, például a termosztátokat, a túlmelegedési eszközöket, a nyomáscsökkentő szelepeket és az oxigén kimerítő érzékelőket. Ha a kazánjával valami komoly baj van, akkor a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy egyszerűen lekapcsol és megtagadja a munkát. Több kockázatot jelentenek viszont a régi kazánok. Nemcsak az életkorhoz és a rendszeres használathoz kapcsolódó kopást kell figyelembe venni, hanem a működésük esetében is nagyobb a lehetséges kockázat.

A régi kazánok gyakran nyitott égéstermékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy levegőt vesznek a helyiségből, amelyben megtalálhatók. A régi kazánok nem tartalmazzák ugyanazokat a biztonsági eszközöket, mint a modernebb kazánok. Ha van egy régebbi kazánja, ahol az őrláng folyamatosan kialszik, akkor érdemes felkeresni egy szakembert a vizsgálat céljából. Hihetetlenül fontos, hogy az idősebb kazánokat rendszeresen karbantartsák. Érdemes megfontolni a régebbi kazán cseréjét egy újra, sokkal modernebbre. Az új kazánok a biztonsági funkciók széles választéka mellett sokkal hatékonyabbak és végül is sok pénzt takarítanak meg. Gáz- vagy szén-monoxid-szivárgás gyanúja esetén azonnal kapcsolja ki a gázellátást. Nyissa ki az összes ajtót és ablakot, hogy a friss levegő átjárja az otthonát és a gáz kiszivárogjon a kültérre.