Miért hatékonyak a kondenzációs gázkazánok?

A kondenzációs kazánok rendkívül hatékonyak és biztonságosabbak, mint a nem kondenzáló kazánok, ráadásul pénzt takaríthatnak meg a fűtési számlákon. De mi a különbség a kondenzációs és a nem kondenzáló kazánok között, és mit kell tudni, amikor új kazánt választana otthonába?

Különbségek a kondenzációs és nem kondenzációs kazánok között

A kondenzációs kazánok hatékonyabbak, mint a régebbi modellek, mivel jobban kihasználhatják az általuk termelt hőt. A nem kondenzációs kazánok hőt veszítenek, mert forró gázok távoznak a füstgázból, de a kondenzációs kazánok megszabadítják az ilyen gázokból származó hőt, és felhasználják fel a víz fűtésére a központi fűtőrendszerben – és nagyobb hőcserélővel rendelkeznek ehhez. Ez azt jelenti, hogy az égő kevesebb hőt igényel.Mind a kombinált, mind a csak hővel működő kazánok kondenzálódhatnak vagy nem kondenzálódhatnak. Miközben a nem kondenzáló kazán a helyiségből levegőt vesz fel, a kondenzációs kazán teljesen le van zárva és levegőt szív el közvetlenül a füstgázon keresztül.

Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánoknak nincs szükségük olyan pilótafényre, amely folyamatosan ég, mert csak akkor égnek, ha hőigény van. Azonban a régi kazánok általában egy ellenőrző lámpával rendelkeznek, amely folyamatosan ég, függetlenül attól, hogy szükséges-e vagy sem. A nem kondenzáló kazán csak 60%-ban hatékony. Mivel legalább 25% -kal hatékonyabbak, mint a nem kondenzálódó modellek, a kondenzációs kazánok rengeteg pénzt megtakaríthatnak a fűtési számlákon. A kondenzációs kazánok biztonságosabbak is, mert kisebb a veszélye annak, hogy valamit beszív a kazán. A kondenzációs kazán akár évi 1200 kg szénmonoxid-kibocsátást is megtakaríthat, tehát valóban sokkal biztonságosabb más fűtőtesteknél. Az építési előírások szerint az otthonokban telepített új kazánok már csakis nagy hatékonyságú kondenzációs kazánok. Bizonyos kivételek azonban alkalmazhatók, tehát még mindig léteznek nem kondenzációs kazánok is.