Miért jó a gázkazán karbantartása a fogyasztónak?

A gázkazánok karbantartása kötelessége minden, gázszolgáltatást igénybe vevő személynek, aki fontosnak érzi maga és családja biztonságát. Nemcsak arról van szó, hogy a szabályozásnak megfelelően eljárva évente ellenőriztesse a gázkészülékeket, de az is fontos, hogy tudatában legyen, minden apró rendellenesség aggasztó lehet.

A tudatos odafigyelés elengedhetetlen a gázkazánok karbantartásánál akár új, akár használt berendezésről legyen is szó. Az alkatrészek és vezetékek állapotának rendszeres felmérése a garancia arra, hogy a fűtési idényben nem következik be szén-monoxid-mérgezés. Természetesen a mérőkészülékek felszerelése továbberősítheti a biztonságérzetet, ezért csak ajánlható a szakemberrel történő konzultálás a biztonsági előírásokról a gázkazánok hatékony karbantartásával kapcsolatosan vagy esetlegesen a gázfelülvizsgálat kérése.

A gázfelülvizsgálat kezdeményezhető az ingatlan vagy lakás tulajdonosa által, tulajdonviszonytól függően. Panellakások esetében csak a fogyasztói berendezések- és a közvetlenül hozzájuk tartozó vezetékek karbantartása vonatkozik a tulajdonosra, a gáz-csatlakozóvezetékek ellenőrzését a közös képviselő kérheti. Telektulajdon esetén a telekhatártól a mérőóra alatti főelzáró csapig, illetve a gázkészülékekig terjed ki a tulajdonos jogköre. Bizonytalanság esetén érdemes a gázszolgáltatóval megvitatni a felmerő kérdéseket: mikor, mit és hogyan lehet átvizsgálni és mennyibe kerül.