A zuhanyzóvíz hőmérsékletváltozás okai?

Igen gyakori probléma lehet, amely nagyon sok emberé életét keserítheti meg. Ez pedig nem más, mint a víz hőmérsékletének váltakozása.

Ugyanis igen bosszantó, vagy akár fájdalmas is lehet, hogyha hirtelen a langyos, illetve kellemes hőmérsékletű vízről jéghidegre vagy tűzforróra vált a zuhanyrozsa. Ám vajon mi állhat ennek hátterében? Ennek próbáltunk utána járni. Általában az épületekben található vízvezetékek egy törzsből indulnak, majd több fiókrendszerbe osztódnak szét. Ahhoz, hogy a víz az épület egyik oldalából eljusson a másik felébe, egy nagy csőre lesz szükségünk, melyekre kis kivezető csövek csatlakoznak így minden kis elágazáshoz eljuthat a folyóvíz. Ilyenek lehetnek a zuhany, WC, konyha, mosókonyha, stb. Amennyiben alacsonyabb a víznyomás, akkor annak az lehet a következménye, hogy a mellék vezetékekhez kevesebb víz fog jutni a törzsből. Vagyis, ha A WC-t szeretnénk leöblíteni, akkor ott a hideg vizet vesszük igénybe. Viszont zuhanyzás közben az ideális hőmérséklet beállításához szükségünk lehet a meleg, illetve a hideg vízre egyaránt. És, ha a WC-t lehúzzuk, akkor a zuhanyba kevesebb hidegvíz fog kerülni, így a meleg víz megerősödhet.

Mit tehetünk ennek érdekében?

Sajnos ez nem csak a WC-vel, de minden más berendezéssel megtörténhet, melynek működéséhez vízre van szükségünk. Annak érdekében, hogy az ilyen kellemetlenséget elkerüljük, annyit tehetünk, hogy egyes helyeket megpróbáljuk leszabályozni. Vagyis pl. a WC tartályt beállítjuk, hogy egyszerre ne töltse fel az egész tartályt. A legkönnyebb módja a nyomáskiegyenlítésnek, hogy vásárolunk egy erre kialakított szabályozót. Vagyis egy úgy nevezett nyomáskiegyenlítő szelepet, amelynek köszönhetően a zuhanyzóban egy állandó hőmérsékletű vizet tudunk tartani. Ugyanis a szelep mind a hideg, mind a meleg víz csökkenését felismeri.