Fűtés a vegyestüzelésű kazánnal

A vegyestüzelésű kazánokat azért hozták létre, hogy megkönnyítsék a tüzelőanyaggal való környezetbarát fűtést. Ezekben a kazánokban lehet akár brikettet, kerti hulladékot, pelletet, tűzifát és szenet is égetni.

Ezek a vegyestüzelésű kazánok azoknak ajánlottak inkább, akik szeretnének új módszerekkel fűteni, megújítani az energiahasznosítást, és nem bánják, ha ezt a régimódi készüléket kell alkalmazni a spórolás érdekében. A kazán előnye, hogy felépítése egyszerű, és nem igényel semmiféle szakértelmet vagy tapasztalatot. Gyakran kell őket viszont utántölteni, ami hátrányt jelenthet. Másik hátrányuk, hogy nagy figyelmet igényelnek, és a hamu miatt sokkal gyakrabban kell őket takarítani, mint más gázkészülékeket.

Működésükhöz annyi szükséges, hogy a fát direkt módon kell a kazán tűzterébe helyezni. Az, hogy mekkora tűzifa szükséges, az minden típusnál más, így van olyan is, hogy méteres fák kellenek. A tüzelőanyag ezután általában 1-2 óra alatt elég. Ezek a kazánok központi fűtésre is kapcsolhatóak, mivel nagyobb vízterük van. Amennyiben vegyestüzelésű kazánra vágyik, készüljön fel arra, hogy amikor fűtési szezon van egy nap többször is meg kell tölteni a kazánt tüzelőanyaggal.