A Szén-monoxid és az otthona!

A szén-monoxid vagy CO egyfajta gáz, amely az égési folyamat során keletkezik. Ez a gáz káros hatással lehet az emberekre és az állatokra, a kényelmetlenségtől és a betegségtől kezdve a halál súlyos kockázatáig.

A csendes gyilkos

Évente több ezer ember betegszik meg szén-monoxid-expozíció miatt, és több száz ember veszíti életét súlyos CO-mérgezés után. Ez az expozíció és mérgezés leggyakrabban teljesen akaratlan, mivel a szén-monoxidot az emberi érzékszervek nem érzékelik, és a magas CO-szintnek való kitettség fáradtságot és eszméletvesztést okozhat. A CO-t jelentő kockázatok megértése és a szén-monoxid-detektorok beszerelése segíthet abban, hogy lépéseket tegyen családja megvédése érdekében. A szén-monoxid az égés mellékterméke. Otthonának különféle készülékei és rendszerei gyártják, beleértve a kemencét, a kandallót, a kazánt, minden gázkészüléket és még az autóját is. Megfelelő használat mellett és jó állapotban tartva ezek a készülékek és rendszerek csak minimális CO-szintet hoznak létre, amelyet a szabadba vezetnek, hogy megakadályozzák a magas koncentrációk kialakulását otthonában.

Ha azonban a szellőzés meghiúsul, vagy ezek a rendszerek nem működnek megfelelően a nem megfelelő karbantartás vagy károsodás miatt, a CO felhalmozódhat otthonában, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. A szén-monoxid belégzésével az oxigénmolekulák helyét veszi át a vérben. Ez a folyamat befolyásolja a test működését, betegséghez, eszméletvesztéshez, sőt halálhoz vezet. Az enyhe CO-mérgezés olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, hányinger és hányás, fejfájás, szédülés és homályos látás. A magasabb CO szint zavartsághoz és eszméletvesztéshez vezethet, ami agykárosodást vagy halált okozhat, amikor elhagyja azt a területet, ahol a CO felhalmozódott. A CO szagtalan, íztelen és színtelen, így emberi érzékekkel lehetetlen kimutatni. A szén-monoxid-érzékelők olyan elektronikus eszközök, amelyek a fűtés érzékelőkhöz hasonlóan működnek, és otthonukban elhelyezhetők a szén-monoxid felhalmozódásának észlelésére.