Az infravörös panelmelegítő jó módszer a szoba melegítésére?

Az infravörös panelmelegítők viszonylag új módjai a ház fűtésének. Nagyon különbözően működnek, mint a radiátorok, és az energiahatékonyság terén vannak bizonyos előnyeik.

Az Infravörös melegítés

Az infravörös panelmelegítők konvekció helyett sugárzással biztosítják a helyiség fűtését. Ez azt jelenti, hogy a hőt közvetlenül az embereknek és a tárgyaknak adják át, ahelyett, hogy megpróbálnák az egész teret felmelegíteni. A villamos energia drága, ezért az elektromos fűtést gyakran gazdaságtalannak tartják, de a hő hatékonyabb átadásával a panel fűtőberendezések jó alternatívát jelenthetnek a hagyományos központi fűtési rendszerekkel szemben. Tehát mi a különbség a konvekció és a sugárzás között? És mi az egyik előnye a másikkal szemben? A hő mindig a forróbb tárgyaktól a hidegebbig terjed. Számos módon lehet a hőt egyik helyről a másikra továbbítani. A leggyakoribb a vezetés, a konvekció és a sugárzás. A vezetés elsősorban szilárd anyagokon keresztül történik. A hőenergia egyik atomról a másikra kerül, és így gyorsan halad egy tárgyon át. Egyes anyagok, például a fém, nagyon hatékonyan vezetik a hőt. Ezért a radiátor külseje gyorsan felmelegszik, amikor forró vizet pumpálnak át rajta.

Más anyagok sokkal kevésbé hatékonyan továbbítják a hőt, így jó szigetelést biztosítanak. A konvekció a hő mozgása folyadékon, például vízen keresztül. Amikor egy folyadék felmelegszik, a sűrűsége csökken, ezért emelkedik a forró levegő. Amikor újra lehűl, sűrűbbé válik és süllyed. Ez keringést hoz létre, és a hőt a mozgó folyadék egyik helyről a másikra mozgatja. A sugárzás az energia elektromágneses hullámok általi átvitele. A hőt elsősorban a spektrum infravörös tartományában lévő fotonok továbbítják. Ezek az energiát a forrásból hordozzák, és minden olyan tárgyhoz eljuttatják, amely elnyeli őket. Ez azt jelenti, hogy a sugárzás bármilyen átlátszó közegen átjuthat, beleértve a vákuumot is.