Jelek, hogy új melegítő berendezésre van szüksége

A fűtési szezonban soha nincs megfelelő alkalom arra, hogy a kazán tönkre menjen, különös tekintettel a meleg nélküli otthon kényelmetlen érzéseire – és a valódi veszélyeire. Ezért oda kell figyelni az árulkodó jelekre, hogy időben kazánt cserélhessen.

Mikor kell új kazánt cserélni?

Nincs olyan kazán, amely soha nem megy tönkre. A tipikus egység körülbelül 15 vagy 20 évig tart. Sajnos egy adott egység értékelésekor nincs mód előre megismerni a lejárati dátumot. Csak annyit tehet, hogy körültekintően jár el, amikor a kazán belép az élete utolsó negyedévébe. Ha egy korábbi tulajdonos telepítette a kazánt, figyelmeztetni kell, hogy lehet, hogy nem könnyű pontosan meghatározni, hogy mennyi ideje van még hátra. Ellenőrizze a kézikönyvet, ha rendelkezik ilyennel. Ellenkező esetben keressen sorozatszámot, vagy mutasson be egy fényképet az egységről az azt gyártó cégnek. Nem lenne okos viszont egy teljesen működőképes kazánt lecserélni, csak mert régi. Ennek ellenére a korának ismerete segíthet bármilyen teljesítményprobléma kontextusba helyezésében. Mivel a kazán az egyik legnagyobb energiafogyasztó a modern lakásokban, hatékonysági szintje közvetlenül befolyásolja az Ön helyzetét. Tehát, ahogy a tél beindul, feltétlenül ellenőrizze havi energiaszámláit. Ha sokkal többet fizet, mint tavaly – és az árak nem emelkedtek – a magyarázat az lehet, hogy a kazánja figyelmet igényel.

Az újabb, jól karbantartott készülékek általában csúcsteljesítményűek; az idősebbek általában nem. A körülményektől függően a javítás hatékonyságnövelést eredményezhet. De ha nem, akkor az üzemeltetési költségek növekedése elegendő ok lehet egy új egység telepítéséhez. A beltéri hideg levegő érzése annak ellenére, hogy meleg van, talán a legkézenfekvőbb motivációt nyújtja a kazán alapos megnézésére. Ilyenkor viszont nem zárhatja ki egy másik ok lehetőségét sem. Hűvösebbnek érezheti otthonát az újonnan képződő légszivárgások, vagy a hibás vagy rosszul működő termosztát következtében. De alternatív magyarázatok hiányában ne hajszolja túl a fűtési rendszert.