Miért nagy dolog az energiahatékonyság?

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének többféle módja van, de általában nem az energiahatékonyságról beszélünk ebben az esetben. Talán nem olyan szórakoztató, mint egy Tesla vásárlása vagy napelemek tetőre helyezése, mégis nagyon fontos.

Energiahatékonyság

Egy olyan világban, ahol szeretjük megmutatni jó cselekedeteinket, az energiahatékonyság olyan, mint egy csendes hős, amely a bolygó érdekében dolgozik. Nem meglepő, hogy a villamosenergia-szektor járul hozzá az üvegházhatású gázok legnagyobb mennyiségéhez a bolygón. A szén, a földgáz vagy az olaj elégetése energia- és hőtermelés céljából szén-dioxidot (CO2) és metánt (CH4) képez, többek között kisebb koncentrációban. A 80% -ot meghaladó légköri koncentrációjú CO2 a legnagyobb mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. A kWh az energia mérésére használt standard egység. Mivel az energia a teljesítmény szorzata az idővel, függetlenül attól, hogy 1kW-os energiát használ 1 óra alatt, vagy 100 wattot 10 óra alatt, teljes energiafogyasztása 1 kWh lesz. Egy magyar ház átlagos napi fogyasztása 30 kWh.

Ha ennek 23% -a szénből származik, és 39% -a földgázból származik, akkor ez napi 11 kilógramm szén-dioxid-felhőt jelent, amelyet háztartásonként felszabadítanak. Most ezt szorozzuk meg a hazánkban található lakások számával. Itt nem fogunk matekozni, mivel bebizonyosodott, hogy mivel nehéz nagy számokat elképzelni, az emberek gyakran nem veszik észre az intenzitásukat. De biztosan el tud képzelni egy fekete felhőt a háza felett, amely naponta körülbelül 11 kilót nyom. Most képzelje el, hogy a felhő minden nap nagyobb lesz, és egy év alatt eléri a 4 ezer kilógrammot. A CO2-nek is hosszú az élettartama, ezért ez a nagy fekete felhő egész életében a ház felett marad. És mivel a gáz nagyon nagy helyet foglal el, garantáljuk, hogy ez csúnyán néz ki. A cél az, hogy kevesebb energiát használjon az otthon megvilágítására, a vízmelegítő vízének felmelegítésére vagy ruhák mosására.