Ön pénzt pocsékol otthona melegítésével?

Azzal, hogy megpróbálja melegíteni a házát, valóban pénzt pocsékolhat? Ha egész nap bekapcsolva hagyja a fűtést, vagy felemeli a termosztát hőmérsékletét az otthon fűtésére, akkor sokk érheti, amikor megérkezik a számlája.

Vajon pocsékol a túlzott fűtéssel?

Összefogtunk a szakértőkkel, hogy eloszlassunk néhány általános energiamítoszt, és azt, hogy hogyan lehet elkerülni a készpénz minden ok nélkül történő elpocséklását. Rengeteg magyar gondolja, hogy ha állandóan alacsonyan tartjuk a termosztátot jobb ár-érték arányt jelent, mivel a kazánja alacsony energiát fogyaszt alacsony hőfokon. De a szakértők szerint energiát és készpénzt takaríthat meg, ha csak akkor kapcsolja be a fűtést, amikor szüksége van rá. Sokak szerint az energiahatékonyság legjobb módja az, ha időzítő segítségével beállítja a fűtést, amikor szükség van rá – így is beállíthatja a megfelelő hőmérsékletet. Ennek oka az, hogy otthona mindig veszít egy kis energiát, ha be van kapcsolva a fűtése – tehát ha egész nap működik, egész nap energiát veszít, és pénzt pazarol.

Az energetikai szakértők szerint gyakori mítosz, hogy a fűtés egész napos alacsony szinten hagyása energiamegtakarítást eredményez. A valóságban a legjobb, ha időzítőt vagy programozót használ, hogy megbizonyosodjon arról, hogy otthona csak akkor fűtött, amikor ott van, különben csak egy üres ház fűtésével pazarolja az energiát. Legtöbbünk mindig a lehető legmagasabb fokozatra állítja a termosztátot, hogy a lehető leggyorsabban melegedjen otthona. De ez megint nem jó megoldás. A termosztátja csak a hőmérsékletet állítja be, így ugyanolyan sebességgel fog felmelegedni, függetlenül attól, hogy milyen hőfokon van. Valójában egy szakértő azt mondja, hogy ha csak 1 fokkal lefelé fordítja a termosztátját, akkor több ezer forintot spórolhat meg az energiaszámláján. Sokak szerint a fóliát az ablakokra csomagolva készpénzt takaríthat meg. Bár elméletileg ez valóban működik, mégsem fog sokat spórolni ha megteszi.