Padlómelegítés vs. Radiátorok. Melyiket válasszam?

Akár új ingatlant épít, akár korszerűsít, vagy egyszerűen át akarja értékelni az otthon vagy a vállalkozás fűtését, sokat kell fontolóra venni, ha a padlófűtés és a radiátorok kérdéséről van szó.

A padlómelegítés vagy a radiátoros melegítés a jobb?

Bár az emberek a padlófűtést modern találmánynak tartják, az elvet a rómaiak valóban a fürdőjük fűtésére használták. A hagyományos radiátorok viszont az 1930-as évek óta léteznek. De melyik a jobb? Az első megmagyarázandó pont a két különböző fűtési módszer. Sugárzó fűtés: A padlófűtés sugárzó hőt használ, amely a helyiséget végig melegnek érzi, miközben a csövekben lévő meleg vagy meleg víz felmelegíti a padlót fent. A padlóburkolat, legyen az kő, csempe, laminált vagy megfelelő szőnyeg, megragadja ezt a hőt, és viszont felmelegíti a helyiségben lévő tárgyakat. Konvekciós fűtés: A radiátorok konvekciós fűtést használnak, amely felmelegíti a radiátor körüli levegőt, emiatt a mennyezet felé emelkedik, ahol lehűl, és visszaesik a radiátorok felé, ahol ismét fel lehet melegíteni. E két módszer eredményeként a hő és a komfortfokozat eloszlása ​​a helyiségben nagyon eltér.

Míg a padlófűtés egyenletesen oszlatja el a hőt az egész házban, így bárhol is pirítós a meleg, a radiátorok meleg és hideg foltokat eredményeznek. Ez általában azt jelenti, hogy kellemetlenül meleg lesz a radiátorok közelében, miközben kétségbeesetten próbálod megmelegíteni a helyiségek közepén lévő hideg foltokat. A sugárzó hő energiatakarékosabb, mint a konvekciós fűtés. Ha nedves rendszert használ, a padló alatt keringő víz sokkal alacsonyabb hőmérsékleten képes felmelegíteni a helyiséget, ezért sokkal kevesebb energiát igényel a helyiség fűtéséhez. Ez azt jelenti, hogy az energiaszámlája alacsonyabb lesz. A luxus érzés, hogy kedves és meleg légy bárhol otthon vagy munkahelyen, a padlófűtés másik nagy előnye az a hely, amelyet akkor nyer, ha nincsenek fűtőtestek a falakon. Bár most vonzóbb, karcsúbb radiátorokat vásárolhat, a szoba berendezése még mindig korlátozott. Mivel a padlófűtés el van rejtve és rejtve van a padló alatt, szabadon használhatja az összes falat egy helyiségben.