A befagyott vízvezetékek egyértelmű előjelei

A hideg időjárás és a tél beköszöntével sajnos számolnunk kell azzal, hogy előfordulhat, hogy befagynak a vezetékek. Mi most megmutatjuk, hogy mi is a teendő ilyen esetekben.

Mit tehetünk ilyen esetekben?

Vízvezeték szerelő

A károk a legtöbb esetben abból következhetnek, hogy a csövekben megfagy a víz, melynek megnő a térfogata és ebből következhetnek a kisebb és nagyobb károk. Ugyan ezzel a problémával nézhetünk szembe akkor, ha az első fagyok előtt a vízvezetékekben elfelejtjük a fagytalanítást. Amennyiben ez megtörténik, akkor viszont annak könnyen csőtörés, illetve csőrepedés lehet a vége. Az effajta javítási munkálatok igen költségesek szoktak lenni, így az a megoldás bizonyul a legjobbnak, ha megpróbáljuk a bajt megakadályozni még a hideg időjárás beköszönte előtt. A leggyakrabban jelentkező jelek, melyek jelentkezhetnek egy befagyott vízvezeték esetén, hogy akadozva vagy egyáltalán nem folyik el a víz, deresedést vélünk felfedezni a nem szigetelt csőhálózat falán, illetve fagyásnyomokat észlelünk az elzáródó idomoknál.

Ahol pedig a leggyakrabban jelentkezhetnek ezek a problémák: külső falon vezetett vízvezeték, sokáig fűtetlen lakóterület, illetve pince területén, vagy esedékes lehet még a fagyhatár feletti vízóra akna esetén is. Tehát ajánlatos megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hiszen ha a csövekben lévő víz megfagy, akkor széjjelfeszíti a csöveket, majd amikor olvadni kezd, akkor az csöpögni és szivárogni kezd. Az pedig nagyon veszélyes lehet, mivel ha nem észleljük időben, akkor akár az egész lakást eláraszthatja. Viszont fontos elmondani, hogy nem minden csövet fenyeget ugyanolyan mértékben a fagyveszély. A kockázat mértéke legfőképpen attól függ, hogy a lakáson belül hol vannak elhelyezve a vezetékek. Ugyanis, ha a külső falakon találhatóak ezek a vezetékek, akkor sokkal előbb jelentkezhetnek ezek a problémák, mint pl. belső falak esetén.