A radiátor típusai és működésük

Ma már számos modern fűtési technika közül válogathatunk, ám ennek ellenére még ma is nagyon sok lakásban megtalálhatóak azok a fűtési technikák, melyek különféle radiátorok által adják át a hőt.

Mi alapján válasszunk radiátorokat?

Manapság szinte nincs olyan berendezés, amelyből ne találnánk a számos modell, melyek különféle módon térnek el egymástól, amely vonatkozhat a fűtés leadására, de akár a kinézetükre is. Az már szinte mindenki megszokhatta, hogy a különféle bútorok közül válogathatunk kedvünkre, viszont ma már arra is van lehetőségünk, hogy a több fajta radiátor közül is kiválasszuk a számunkra és az otthonunk számára a legideálisabbat és azt, amely a legjobban alkalmazhatónak bizonyul. A radiátorok esetén fontos azért felhívni a figyelmet arra, hogy itt nem csak a külső dizájnra kell oda figyelni, hanem nagyon sok más tényezőt is figyelembe kell vennünk. Pl. ide sorolható a fűtőérték, az, hogy a lakás melyik részébe lesz elhelyezve, a fűtőtestek méretei, a különféle csatlakozások, illetve ami pedig a dizájnt illeti az a szivárvány összes formájára vonatkozhat, illetve különféle formákkal és anyagokkal is találkozhatunk.

Amikor az új otthonunkat tervezzük, akkor érdemes minél jobban arra törekedni, hogy találjunk egy, olyan stílust, amely az egész család számára megfelelő. Egy radiátor esetén az esztétikai szempont a kisebb mérvadónak nevezhető, sokkal inkább arra kell törekednünk, hogy megfelelő hőérzetet biztosítson, abba a térbe ahova éppen elhelyezzük. Annak érdekében, hogy hosszú éveken keresztül jól működjön a kiválasztott radiátor érdemes időközönként egy kis karbantartást végezni. Fűtés szezon megkezdése előtt érdemes megvizsgálni, hogy szivárog-e, rozsdásodik-e valahol, vagy épp hallat-e kotyogó hangokat. Amennyiben ilyesmit észlelünk, akkor az azt jelentheti, hogy ki kell levegőztetnünk, illetve nincs benne megfelelő mennyiségű víz.