Mi a vízkő?

A vízkő egy olyan jelenség, amelyet szinte senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen a legtöbb háztartásban jelen van és megkeseríti az életünket. Ugyanis akarva és akaratlanul is megjelenik és még jelentős károkat okozhat. Hiába tüntetjük el újra és újra megjelenik.

Mit kell tudni róla?

Ha megkérdeznénk a háziasszonyokat, akkor a legtöbbjük a vízkövet neveznék meg a legnagyobb ellenségüknek. A vízkövet tulajdonképpen úgy írhatnánk le a legegyszerűbben, hogy a cseppkő kialakulásának a felgyorsított változata. Melyről nem mondhatjuk el, hogy szép és ezen felül még káros is. A vízkő keletkezésének a legfőbb oka, hogy a csapból folyó vízben sók találhatóak és ezek az anyagok leggyakrabban kalciumkarbonát és magnéziumkarbonátot is találhatóak, melyek az idő múlásával kicsapódnak és lerakódnak . A vízkő megjelenésének a gyakorisága attól függhet, hogy a folyóvízben milyen mennyiségben találhatóak meg ezek az anyagok. Amit még érdemes tudni róla, hogy a melegítés hatására még gyorsabban megjelenik, illetve gyülemlik. Talán még azt megbocsájtanánk, hogy nem szép, viszont sokan nem tudják, hogy ezen felül még igazán nagy károkat is okozhat.

Vízkő
Vízkő

Ugyanis az idő múlásával akár a vezetékeket is megrongálhatja a vízvezetékeket, illetve azokra a berendezésekre is kihatással lehet, melyek folyóvízzel működnek. Többek között ide sorolható a bojler, kazánok, mosogatógépek, stb. Nem beszélve arról, hogy a vízkő miatt könnyebben tönkremehetnek, illetve még az energiafogyasztásukat is megnövekedhet. Mivel magát a vízkövet, vagyis az azt előidőző kemény vizet nem változtathatjuk meg, csak annyit tehetünk, hogy vízlágyítót alkalmazunk. Melyek megtalálhatóak különféle készítmények formájában, illetve ma már a modern technikának köszönhetően kaphatóak, olyan készülékek is, melyek megvédik a berendezéseinket a vízkő lerakódásától. Ez a megoldás már igazán jónak nevezhető, és a bemenő vízvezetékekre érdemes felszerelni.