Gázszivárgás? Életet menthet az azonnali reagálás!

A gázszivárgás nagyon súlyos következményekkel járhat, ezért is hívják fel mindig az emberek fokozott figyelmét. A földgáz egy anyag, amely egy jellegzetes illattal rendelkezik, így akár már kis mennyiségű szivárgás esetén is könnyedén észlelhetünk. Melyet érdemes komolyan venni.

Mi most azokat a trükköket szeretnénk bemutatni, amelyek alkalmazásával a legegyszerűbb módon ellenőrizhetjük le azt, hogy van-e gázszivárgás otthonunkban. Illetve abban is megpróbálunk segíteni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha bármiféle problémát észlelünk a gázkazánnal kapcsolatban. Amennyiben az otthonunkban, vagy bármilyen más zárt helyiségben gázszivárgás jelét észleljük, akkor a legfontosabb teendő, hogy abban a pillanatban eloltsunk minden nyílt lánggal rendelkező berendezést. Többek között ide sorolandó a cigaretta, gyertya vagy bármi más, amely nyílt lánggal rendelkezik. Ez azért is fontos, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű szivárgással állunk szemben. Ugyanis ilyen esetekben akár egy kis szikra is elegendő lehet ahhoz, hogy robbanás keletkezzen.

Gázkazán
Gázkazán

Ezen felül ajánlott még az elektronikai cikket kikapcsolása is, illetve a villanykapcsolók használatát is mellőzzük. Ezekre azért kell oda figyelni, mivel bármilyen elektronikai cikkből származhat akár a legkisebb szikra is, amely gázszivárgás esetén elegendő lehet, ahhoz, hogy berobbanjon a gáz. A legjobb, amit tehetünk, hogy elzárjuk a fővezetéket és rögtön hívjuk a hibabejelentő számát, majd elhagyjuk az otthonunkat. Mivel egy gázszivárgás esetén sosem lehet tudni milyen mértékű a meghibásodás, így a legjobban, ha nagyon óvatosan járunk el. Ezen felül még nagyon fontos, hogy mindenki, aki előtte a zárt helyiségben tartózkodott, ahol a szivárgás jeleit észleltük minél előbb kerüljön friss levegőre, vagy olyan helyre, amely jól szellőzik. Mivel a gázmérgezés akár halálos is lehet.