Padlófűtés vagy radiátor?

Felújítás vagy építkezés alkalmával nagyon fontos kérdés lehet, hogy milyen fűtésmódot válasszunk, amely az mellett, hogy praktikus még alacsony költségvetésű is egyben.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?

Gondolom azzal senkinek sem mondunk újat azzal, ha azt mondjuk, hogy mindenki a leggazdaságosabb megoldásokat keresi. Viszont azt rögtön érdemes letisztázni, hogy senki sem egyforma és a legtöbb emberi szervezetnek más a hőigénye. Illetve a legtöbben más-más fűtési technikákat részesítenek előnyben. Fontos viszont tisztázni, hogy bármilyen fűtési módot választunk mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Amennyiben a padlófűtést vesszük alapul, akkor arról rögtön elsőre azt mondhatjuk el, hogy az egyik legjobb benne, hogy nagy területen adja le a hőt, és ennek köszönhetően egyenletesebb lesz a hőelosztás, illetve kellemesebb lesz a hőérzet. Amely még mellette szólhat, hogy a padlóhoz közel biztosítja a legnagyobb meleget, így lábnak nagyon kellemes érzetet biztosít. Viszont az egyik leggyakoribb vele járó gond a porallergia növekedése, amely rendszeres takarítással elkerülhető.

Padlófűtés
Padlófűtés

A padló sokkal lassabban melegszik fel, mint radiátor, de lassabban is hűl ki. Viszont arról nem szabad megfeledkezni, hogy ha meghibásodás áll fent, akkor a padlószerkezetét meg kell bontani. A radiátoros fűtés egyik legnagyobb előnye, hogy talán a legköltséghatékonyabb megoldásnak bizonyul, illetve könnyedén szerelhető és javítható is egyben. Meghibásodás esetén nem kell semmit sem megbontanunk könnyedén hozzáférhetünk. Továbbá nagyon gyorsan tud reagálni a paraméterek változására, vagyis könnyen lehűl és könnyen felmelegszik. Viszont, ami nem jó tulajdonsága, hogy sokkal inkább az adott helyiséget melegíti, mint a lakóteret. Így minden esetben a szobák hőmérséklete a elhelyezett testek számától függ. A radiátorok esetén további kérdés lehet még, hogy acél vagy alumínium, amely szintén egyed függő.