Mi a falfűtés és melyek az előnyei?

A falfűtés leginkább a padlófűtéshez hasonlítható, melyet már igen régóta alkalmaznak, még az előző még elég gyerek cipőben jár és most kezdenek vele ismerkedni a felhasználók és a fűtésszerelő szakemberek is.

Mit kell a falfűtésről tudnunk?

A padlófűtés talán egyik legnagyobb hibájának azt nevezhetjük, hogy a maximum fűtési hőmérséklet nem haladhatja meg a 28 C fokot, amely abból következik, hogy azon közlekedünk. Többek között ezért is alakították ki a falfűtést, amely nagyon hasonló elven működik. Mivel a padlófűtés esetén nagyban korlátozza a lakókat abban, hogy a lakóterületen belül mit hova helyeznek, pl. bútorok. Ugyanis annak érdekében, hogy ne menjenek tönkre egy fűtés szezon alkalmával, akkor olyan bútorokat kell választani, melyek lábakon állnak, illetve a túlzott szőnyeg használata sem ajánlott. Mivel az is korlátozza a hő leadását. Többek között ezek a szempontok játszottak szerepet abban, hogy kialakították a fal, és plafonfűtési technikákat. Ugyanis ezek azok a felületek, melyekkel sokkal kevésbe érintkezünk. Ebből következhet az, hogy attól függően, hogy fűtésről vagy fűtésről van szó, hogy nagyobb illetve alacsonyabb hőmérsékleteket is alkalmazhatunk.

Termosztát
Termosztát

Leginkább az oldalfalat szokták fűtésre, hűtésre, míg a mennyezetet csak hűtésre ajánlják. Az egyik legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy a hő leadása rendkívül gyors, így a vékonyabb falakon szinte azonnal észlelhető a változás. Továbbá érdemes még elmondani róla, hogy nagyon energiatakarékos, ugyanis éves szinten akár 20%-ot is spórolhatunk általa. Viszont, ha hőszivattyús megoldást alkalmazzunk, akkor ez az érték akár a 50%-t is elérheti. A falfűtésnél a helyiségek hőmérséklete mind külön szabályozható egy termosztát segítségével, amely nagyon könnyűvé teszi a kezelhetőségét. Ugyanúgy, mint a padlófűtésnél itt is az egyik legnagyobb előny abban mutatkozik meg, hogy nagy területen adja le a hőt.