A pellet kályhák előnyei és hátrányai

A belső fűtési rendszer lehet a legegyszerűbb módja egy hely melegítésének, de vannak alternatív lehetőségek, amelyeket érdemes megfontolni. Mivel a fűtés a háztulajdonos éves számlájának körülbelül egyharmadát teszi ki, nem meglepő, hogy sok család egyéb lehetőségeket is figyelembe vesz. Az alternatív fűtési módszerek egyike a pellet kályha.

Mi a pellet kályha?

A pellet kályha a faégető kályha és a modern kemence egyvelege. Ahelyett, hogy a kályha tűzifát égetne, tömörített fűrészporból előállított „pelletet” éget. Ezt kézzel beletölti a tartályba és akkor szabadon beállíthatja a kályha termosztátját a hőmennyiség automatikus szabályozására. Egy mechanizmus mozgatja a pelletet a tartályból az égő edénybe, szükség szerint hőt generálva. Bár számos pellet kályha modell nagyon hasonlít a fatüzelésű kályhára, 70–83% közötti hőhatékonysági osztályzatot kínálnak. Ez megközelítőleg kétszer olyan hatékony, mint a régimódi kályhák, és lényegesen magasabb, mint a régebbi kandallók, amelyek közül néhány eléri a 15% -ot (az újabb kandallók hatékonysága akár 75% is lehet).

Noha a pellet kályha telepítésének gondolata félelmetesnek tűnik, de a folyamat valójában meglehetősen egyszerű. Ennek oka az, hogy az ilyen kályhák nem igényelnek kéményt a füst elvezetéséhez, mint a fatüzelésű kályhák vagy a hagyományos kandallók. Ehelyett a pellet kályháknak csupán légtelenítő csőre van szükségük, hogy az égési folyamat során eltávozzon a maradék gáz és a füst. A csövek egyikének otthoni beszerelése sokkal könnyebb, mint egy teljes kémény felszerelése. Mivel a pellet kályhák gyakorlatilag nem bocsátanak ki füstöt, környezetbarátabbak, mint a fatüzelésű kályhák és a hagyományos kandallók. Egy másik ok, amiért a pellet kályhákat környezetbarát otthoni melegítési lehetőségként említik, az az, hogy nem teljes fadarabot, hanem fahulladékot égetnek. Ez az újrahasznosítás lenyűgöző formája.