A radiátor megfelelő tisztítása és karbantartás

Nincs jobb, mint hazajönni egy meleg házba, köszönhetően a központi fűtésnek. Ilyenkor bebújhat az ágyba és élvezheti a melegség érzését, de ahhoz, hogy ezt az érzést még évekig élvezhesse, némi karbantartás szükséges.

Radiátor karbantartási tippek

Radiátorunk különböző kivitelben kapható, a leggyakoribbak a krómozottak. Ennek a felületnek garantálnia kell: jó esztétikai eredményeket, amely megfelel az ügyfelek megjelenéssel kapcsolatos elvárásainak; jó funkcionális teljesítményt, tehát védenie kell a radiátor testét a rozsdától. A külső felületen a rozsdát a levegő és víz jelenléte okozza. A króm felület védi a radiátort a levegőtől és a víztől. A fűtőtest, ha be van szerelve, porlerakódást okoz, mint minden más bútordarab. A radiátor, ellentétben például a mosogatóval, nem szenved mészkő lerakódásoktól, és nem is kell fertőtleníteni azt. Teendő porlerakódás esetén: a radiátor tisztításának előkészítése során ellenőrizze, hogy a fűtési rendszer ki van-e kapcsolva. A por eltávolítása a konvektor lamelláiról nagyon fontos tisztítási feladat: radiátor kefével távolítsa el a felesleges port.

A por eltávolítása a radiátor felületéről – használjon puha, nedves ruhát, mint más bútorok tisztításakor. A radiátor tisztításához használjon ecetet, de ne felejtse el utána leöblíteni a felületet! Az ecet környezetbarát, mészkőellenes termék. Ha természetes terméket használ, tiszteletben tartja a bőrét és a környezetét. Nem szabad megtenni viszont a következő dolgokat: a radiátort nem célszerű agresszív termékekkel tisztítani, amelyeket a fürdőszoba egyéb alkatrészek tisztításához használnak. Ezen anyagok használata indokolatlan és káros a festett vagy krómozott felületeknek, amelyek természetüknél fogva nem állnak ellen a klórnak és a savaknak. Ezen anyagok használata, különösen, ha nem öblítik le alaposan, károsítja az acélt védő felületet, és maradandó károsodást okoz a radiátorban, rozsdát, foltokat vagy kopásokat is hagyhat maga után.