Mi az a kondenzvezeték?

A kondenzvezeték fő feladata, hogy a kazán kondenzációs folyamatából származó savas szennyvizet egy külső lefolyón keresztül biztonságos módon kivezesse az ingatlanból.

A kondenzvezeték fontossága

A fenti mondat a kondenzvezeték alapvető meghatározása, de ha nem ismeri a kazán telepítésével járó különböző kifejezéseket, alkatrészeket és eljárásokat, a dolgok gyakran kissé zavarossá válhatnak. Ezért van értelme lebontani a dolgokat, hogy alapjaitól kezdve építhesse fel tudását. Mi azért vagyunk, hogy ön a lehető legfelkészültebb legyen a következő téli hónapokra! Gyakran előfordul, hogy egyik pillanatban még meleg van, másnap meg már mínusz fokoknak nézünk elébe. Amikor ez megtörténik, sok idősebb kazán leáll, nem tud megbirkózni a hideggel. A szerelők ilyenkor több száz telefonhívást kapnak egy nap alatt, amelyek többségét a lefagyott kondenzvezetékek okozzák. Kezdjük egy nagyon alapvető definícióval. A kondenzvezeték fő feladata a kazánból keletkező szennyvíz csatornába vezetése. Bármennyire is egyszerűnek tűnik ez, fontos tudni, miért történik ez.

A kondenzátum akkor keletkezik, amikor a kazánt otthonának fűtésére vagy meleg víz előállítására használják. Ennek oka, hogy amikor kazánja tüzelőanyagot éget el, egy kémiai reakció szén-dioxidot és vízgőzt eredményez. Amint elegendő hő keletkezik ebből a gőzből, ez visszaalakul vízzé. Miután ezt a vizet összegyűjtötte, a kondenzvezetékből kiáramlik. A kazán egy órás üzemeltetése körülbelül 2 vagy 3 liter kondenzvíz-hulladékot eredményezhet. Ez a hulladék általában 300 ml-es lépésekben szabadul fel, és gyakran ez az oka annak, hogy víz hallható a csöveken keresztül időközönként. Az eredetileg 2005-ben bevezetett előírások miatt hazánkban minden egyes kazánnak kondenzációs kazánnak kell lennie, függetlenül attól, hogy kombi, nyitott szellőző vagy zárt rendszerű kazánról van-e szó. A kondenzációs kazánok képesek a kiégett gázokból előállított felesleges hő kinyerésére.