A zónás melegítési rendszer előnyei

Egy ideális világban egy épület télen egyenletesen melegedne, nyáron pedig egyenletesen lehűlne. Ez azonban nem történik meg, mert sok minden befolyásolja az adott terület hőmérsékletét.

Mi a zónás fűtés?

A hagyományos otthoni fűtési rendszerek ugyanolyan mennyiségű fűtött levegőt tolnak át az épület összes szellőzőnyílásán. A zónafűtés lehetővé teszi az épület vagy ház egyes zónáiba jutó hőmennyiség szabályozását, ami jobban szabályozza az egyes helyiségek hőmérsékletét. A zónás fűtési rendszer motoros csappantyúkat használ, vagy a hidraulikus fűtési rendszerek szelepjeit. Ezek a lengéscsillapítók vagy szelepek a rendszer fő vezérlőpaneljétől kapott jeleknek megfelelően nyílnak vagy záródnak, ami a rendszer agyának tekinthető. Minden kijelölt zónának saját termosztátja van, és ezek csatlakoznak a rendszer fő vezérléséhez. Különböző szelepek vagy csappantyúk nyílnak vagy záródnak az egyes termosztátoktól kapott adatoknak megfelelően.

Sok fűtési rendszer azonos mennyiségű fűtést irányít az egész házban vagy az üzlethelyiségben. Ez pazarolja az energiát, mert egyes területeken nincs szükség ugyanannyi hozzáadott hőre, mint a hidegebb helyiségekben. Azáltal, hogy több hőt irányít ezekre a hidegebb területekre, és kevesebb hőt melegebb területekre, energiát takarít meg. A megtakarított energia alacsonyabb fűtési számlákat eredményez. A zónás fűtés segít kiküszöbölni az egyzónás lakossági fűtési rendszereknél vagy kereskedelmi épületeknél oly gyakran előforduló hőmérséklet-változások problémáját. Búcsút inthet a kellemetlenül hűvös helyiségeknek vagy a túlságosan fűtött helyiségeknek. Az egyes zónák hőmérsékletének ellenőrzése megnöveli a kényelmet az egész otthonban. Kereskedelmi fűtési igények esetén az érték meghaladhatja a fizikai kényelmet. A zónás fűtés azt jelentheti, hogy kevesebb hő szükséges a hőérzékeny berendezésekkel, gépekkel és termékekkel rendelkező területeken.