Az energiaszámla csökkentésének hatékony módjai

A lámpák bekapcsolása nem olcsó – ne feledje a légkondicionálót, a kazánt és a vízmelegítőt. Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint a tipikus család évente több mint 420 ezer forintot költ közüzemi szolgáltatásokra.

A számlák csökkentése

Az otthoni fűtés és hűtés jelenti a legnagyobb bűnösöket a borsos közüzemi számlák mögött – és ezek a legjobb alkalmak a költségcsökkentési lehetőségek keresésére. Ellenőrizze az ablakok, ajtók és készülékek tömítéseit: győződjön meg arról, hogy a hűtőszekrény és a fagyasztó jól le van zárva, hogy a hideg levegő ott maradjon, ahova tartozik. Ugyanez vonatkozik az ajtókra és ablakokra. A rossz tömítés lehetővé teszi az energia kiszivárgását, ezáltal a pénztárca kiürülését is. Javítsa ki a szivárgó csatornákat: javítsa a fűtési és hűtési rendszerek hatékonyságát a szivárgó fűtő-, szellőző- és légkondicionáló csatornák javításával. Változtassa meg az átlagos termosztát működést: állítsa a termosztátját 10–15 fokosra, ha alszik vagy otthon van. Nyolc órán át így 10% -kal csökkentheti az éves fűtési és hűtési költségeket. A programozható termosztát elvégzi a munkát az Ön számára.

Állítsa be a hűtőszekrény és a fagyasztó hőmérsékletét: állítsa a fagyasztót pedig 0 és 5 fok közé. Ez frissen tartja az ételt, de a hűtőszekrénynek és a fagyasztónak nem kell olyan keményen dolgoznia a hőmérséklet fenntartása érdekében. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a meleg víz a legtöbb lakás áramellátásának második legnagyobb költsége. A forró vízfelhasználás visszaszorítása – a zuhany alatt, a mosodában és a mosogatógépben – számottevő visszaesést okozhat az összes energiaszámlájában. Tartson rövidebb zuhanyokat: Ha két percet kivesz a zuhanyidőből, öt literrel csökkentheti a vízfelhasználást. Cserélje le a zuhanyfejet: a hatékony zuhanyfej évente 2700 gallonnal csökkentheti a vízfogyasztást.