Az elektromos áramkörök túlterhelése

Egy túlterhelt elektromos áramkör jóval több áramot szállít, mint amennyire eredetileg azt megtervezték. Az elektromos áramkörök túlterhelése nagy veszélyt is hordoznak magunkban, ugyanis számos tűzeset forrása a felelőtlen túlterhelés.

Gyakran kerülünk abba a helyzetbe, amikor újabbnál újabb elektromos berendezések kerülnek a háztartásunkba és ezek számára biztosítanunk kell az áramellátást is. Ezt a helyzetet nagyon óvatosan kell, hogy kezeljük, hiszen komoly veszélyekkel is járhat. Ha egyszerre működtetjük őket olyan mennyiségű áram halad át a háztartásunk áramkörén, amelyre az nem volt tervezve.

Általában, áramkörök megtervezésénél vagy felújításánál figyelembe veszik azt az aspektust miszerint maximum 80 százalékos terhelés az optimális az áramkör számára. Ezért, ha új áramfogyasztó berendezést tervezünk vásárolni, akkor elméletileg egy külön kábelezésre van szükségünk, hogy a jelenlegi áramkör ne legyen túlterhelt. Természetesen csak abban az esetben, ha már eleve nem úgy volt megtervezve az áramkör, hogy más berendezést is nyugodtan csatlakozhatunk hozzá.

Érdemes odafigyelni a szakember véleményére, hiszen komoly károk is keletkezhetnek háztartásunkba, amennyiben túlterheljük áramköreinket!