Az elektromágneses mezők negatív hatásai az egészségre

Az elektromágneses mező jelen van a mindennapi életünkben és komoly hatással van a szervezetünkre attól függően, hogy mennyire vagyunk kitéve az elektromágneses mező hatásának. Ez a láthatatlan jelenség mindenhol megtalálható, ahol van elektromos áramellátás is.

Az elektromos berendezések és a lakások elektromos áramkörei is generálnak elektromágneses mezőket, így szinte elkerülhetetlen, hogy szervezetünkkel érintkezésbe lépjenek. Ezt a hatást az áram feszültség hozza létre és minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb az elektromágneses mező is. Az elektromos berendezéseknél csak akkor érezhető az elektromágneses mezők hatása, ha be vannak kapcsolva, viszont a házban megtalálható áramkábelek folyamatosan generálnak elektromos mezőket. Ezek intenzitása is az áramfeszültséggel függ össze.

Sokan állítják, hogy nincs különösebb hatással az emberi szervezetre, ha folyamatosan ki vagyunk téve ennek a hatásnak, hiszen testileg alkalmazkodtunk hozzájuk. Mások azon a véleményen vannak, hogy komoly veszélyt jelent, ha szervezetünk folyamatos és intenzív elektromágneses tér hatásának van kitéve. Mindenesetre nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy komoly gondokat is okozhat egészségünkbe az elektromágneses mezők biológiai hatásai.