Befagyott a vízvezeték? Hatékony magoldások a probléma!

A télies zord időjárásnak köszönhetően sajnos sokszor elég sok kellemetlenséggel szembe néznünk. Viszont, nem kell minden esetben rögtön szerelőhöz fordulni.

Mikre kell felkészülnünk és mit tehetünk ellenük?

Egy olyan házban, lakásban, ahol nem fűtenek rendszeresen, vagy nem megfelelő a szigetelés, könnyen előfordulhat, hogy befagynak a csövek, illetve a különféle vezetékek. Az ilyen problémák nem csak a minden napjainkban hátráltathatnak bennünket, hanem még nagyon költségesek is lehetnek. A befagyott csövek könnyedén szétrepedhetnek, melyek cseréje nem csak drágának bizonyul, de nagyon komplikált is. De mit tehetünk abban az esetbe, ha befagynak a csövek? Mielőtt a szerelőhöz fordulnánk, az előtt ajánlott még egy-két otthoni praktikát is kipróbálni, hiszen sokszor elhozhatják a várt eredményt. Ezekkel a praktikákkal jobbik esetben megoldhatjuk a fennakadásoklat és még költséghatékonyak is lehetünk. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a csövek megfagyását elengedhetetlen a jó szigetelés és a hideg éghajlatokban a megfelelő fűtési rendszerek használta.

Ám ezek mellett még érdemes pár dologra oda figyelni. Amennyiben olyan területen lakunk, ahol az átlag hőmérséklet nemigen magasabb a 0 C foknál, akkor fontos, hogy jól beállítjuk a termosztát az ideális hőfokra, amely elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a fennakadásokat. Amennyiben vannak olyan vezetékeink, amely a falakon kívülre esnek, illetve nem takarja megfelelően a szigetelés, akkor arra külön oda kell figyelni. Ezekre jó megoldást jelenthet az üvegszálás és a fóliapapíros csomagolás. Amennyiben elkéstünk és a csövek megfagytak, akkor viszont különféle melegítő testeket kell alkalmaznunk, hogy kiolvasszuk azokat. Ezt pl. tehetjük elektromos fűtőtestekkel, vagy akár hajszárítóval is. Ez nehezebbnek bizonyul, ha nem tudjuk megállapítani a fagyás pontos terültét.