Hogyan hajlítsuk szakszerűen a PVC csöveket

Egy építkezés vagy felújítás alkalmával a PVC csöveket nagyon sok helyen alkalmazhatjuk, melyek nagyon praktikusak bizonyulnak, hiszen könnyű velük bánni.

Hogyan használjuk őket?

A háztartásban, illetve annak környékében a legtöbbször a vezetékek alkalmával, illetve az öntözőrendszerek kiépítésénél alkalmazzák a különféle vastagságú és keménységű PVC csöveket. Többek között jellemző rájuk, hogy erősek, merevek és nem hajlíthatóak. Főként ez az utóbbi ismérv az, amely a legtöbb esetben problémát szokott okozni. Ezeket a csöveket ugyan el lehet vágni, ám nem ajánlatos. Ugyanis a legtöbb szerelő egy egyszerű vágóeszközzel teszi azt, melynek a következménye, hogy a széle nem lesz egyenletes. Ebből pedig az következik, hogy így nem tudjuk, majd megfelelően össze illeszteni a két részt. Ismerünk ezekre megfelelő ragasztókat, viszont, ha tökéltes munkát szeretnénk elvégezni, akkor megkell tanulnunk, hogy lehet elhajlítani egy PVC csövet.

Kondenzációs kazán
Kondenzációs kazán

Amennyiben ezt elsajátítjuk, akkor lehetőségünk lesz különféle könyökök és csatlakozók kialakítására, melynek következményeként jobban manipulálhassuk a PVC csövek útját megszakítás nélkül. Amennyiben egy vékonyabb csővel dolgozunk, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz, hiszen ezt akár egy hajszárító segítségével is meghajlíthatjuk. Ahhoz, hogy a PVC csöveket megfelelő formára és szögre tudjuk hajlítani, szükségünk lesz segédletekre. Úgynevezett csigákra melyek megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen megmutathatják, hogy milyen szögben végezzük el a munkát. Amennyiben sikerült meghajlítani a kívánt szögre, akkor annak következményében eltávolíthatjuk a segédanyagot. Majd hagyjuk, hogy szépen kihüljön abban a formában, amit szerettük volna. Ez a technika tökéltes lehet a PVC csövek meghajlításához. Így ezzel a technikával akár mi magunk szakember segítsége nélkül is beköthetünk különféle vezetékeket.