Minden a geotermikus fűtésről

Napjainkban azok, akik építkeznek vagy felújításba kezdenek nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis anyagilag is nagyon megterhelő, ám ezen felül számtalan lehetőség áll a rendelkezésükre, melyből igen kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Mit kell tudni róla?

Elsőnek talán rögtön azt tartjuk lefontosabbnak elmondani, hogy nem csak fűtésre, de hűtésre is megfelelő. Így sokkal jobban kitudjuk használni. A geotermikus fűtési rendszerek viszonylag újnak nevezhetőek, ugyanis mindössze csak kb. két évtizede alkalmazzuk őket. Vagyis 1997 és 1998-ra tehető a geotermikus fűtési formák alkalmazási ideje. Mára már számos dologban tovább fejlesztették és korszerűbbé tették, de az alapja megmaradt. Amely nem más, mint a víz és az azzal való fűtés, illetve hűtés. Az egyik legjobb tulajdonsága ennek a fűtési formának, az nem más, mint az energiahatékonyság. Viszonylag a drágább fűtésformák közé sorolhatóak, de ha hosszútávra tervezünk, akkor ténylegesen megéri. A napi fűtési költség szinte minimális, vagyis annyira alacsony, hogy akár azt is mondhatnánk, hogy tulajdonképpen nincs is.

Gázkazán
Gázkazán

A geotermikus fűtés kialakítása költséges, ám ez a nagyberuházás kettő, de maximum három éven belül megtérül teljes mértékben. Amennyiben egy másfűtésformát vesszünk alapul és annak a költségeihez hasonlítjuk. Évente kb. minimum 20%-os megtérülésre tehetünk szert. Amit még fontosnak tartunk elmondani ezzel a fűtési és hűtési formával kapcsolatban, hogy lenyűgöző, hogy milyen tartósságot mutat. A geotermikus rendszerek szíve egy hőszivattyú, amely a föld alatti csővezetékeken keresztül nyomja a vizet fel. A víz talaj hőmérsékleten érkezik, majd hőszivattyú segítségével melegíti vagy hűti le. Azok számára, akik még nem találkoztak ezzel a fűtési formával számukra igen földöntúli dolognak tűnhet, ám ennek ellenére nagyon egyszerűnek nevezhető a működési elve.