Hatékony-e, ha a fűtést folyamatosan megy a téli időszak alatt?

A téli zord időjárásban sokszor nem is tudjuk, hogy mi tévők legyünk annak érdekében, hogy költséghatékonyan is járjunk el, de mindez mellett még a csövek se fagyjanak be a házunkban.

Mit tehetünk?

A kérdésre a válasz nem egyértelmű, ugyanis több mindentől függhet ez a dolog. Amennyiben a házban tartózkodunk, akkor ajánlott, hogy állandó jelleggel legyen fűtés. A kérdés sokkal inkább kitér arra az esetre, amikor nem vagyunk otthon, illetve elutazunk. Amennyiben olyan fűtéssel rendelkezünk, melyet nem nekünk kell szabályozni, mint pl. gáz, vagy elektromos áram. Akkor az esetben a legjobb döntésnek az bizonyul, ha beszerzünk egy termosztátott, amennyiben még nem rendelkezünk még vele. Ez a kis berendezés szinte már kötelezőnek nevezhető minden otthonban, ugyanis nem von maga után nagy költségeket, ha beszeretnénk szerezni. Viszont nagyon hasznosnak bizonyul, ugyanis távvezérléssel kontrolálhatjuk a lakásunk vagy a házunkban található fűtést.

Radiátor légtelenítése
Radiátor légtelenítése

A kérdés továbbra is az, hogy melyik bizonyul költséghatékonyabb megoldásnak, ha hagyjuk egésznap, hogy menjen a fűtés, akkor is, amikor nem vagyunk otthon. Vagy inkább válasszuk azt a megoldást, hogy távozásunkkor lecsavarjuk a fűtést majd, amikor haza érkezünk, csak akkor erősítjük fel. Mint már fentebb is említettük, az nagyon sokat variálhat, ha van termosztátunk. És ebben az esetben is arra kell hagyatkoznunk és azt mondhatjuk, hogyha van, akkor jobb megoldásnak bizonyul, ha egésznap megy a fűtés és szinten startja a házat. Így sokkal energiatakarékosabb lehet. Mint abban az esetben, hogy hagyja kihűlni, majd, amikor megérkezzünk, akkor felcsavarjuk. Ugyanis az esetben nagyobb energiafogyasztást vesz igénybe. Ám minden esetben javallott, hogy kiérjük egy hozzáértő véleményét, hiszen így sokkal hatékonyabban járhatunk el. Illetve nagyon sokat spórolhatunk.