Féljünk-e, ha ólomcsőből jön a víz?

Magyarország területén elenyésző a közüzemben lévő ólom vízvezető csövek aránya, viszont a régi házak jelentős hányadában a mai napig megtalálhatók ezek a vízvezeték csövek.

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy az ólom veszélyes lehet-e az emberi szervezetre. Természetesen jól tudjuk, hogy az ólom mérgező, de az ólomcsövek által az ivóvízbe jutott méreganyagokkal csak az utóbbi évtizedekben kezdtek foglalkozni. Az ólom miatt a felnőttek esetében a fontos ionok, nyomelemek és vitaminok felhasználása sérül, de kisbabák esetében komolyabb veszélyeket is tartogathat ez a nehézfém.

Ingyenes visszahívás

Mivel nehézfémről van szó, így az ólom csak rendkívül nehezen ürül, vagyis felhalmozódik a szervezetben. A kisbabák esetében az agy fejlődését gátolja, nagy koncentrációban bevitt rendszeres fogyasztása esetén akár viselkedészavar és idegrendszeri egészségkárosodás is kialakulhat.

Ezek a tények kellően riasztóak ahhoz, hogy az otthonunkban megvizsgáljuk a csövek anyagát és amennyiben ólomból készültek, lehetőség szerint minél korábban cseréljük őket.