A csaptelep kiválasztása

Csaptelepet választani nem is olyan egyszerű. Mindenekelőtt meg kell felelnie a gyakorlati elvárásoknak, megfelelő mérettel kell rendelkezzen és lehetőleg a külalakjára is próbálunk figyelni.

Egy csaptelep legfőbb tulajdonsága a kapacitása. Ez általában a percenként kiengedhető maximális vízmennyiséget jelenti. Egy legénylakásban nem gond, ha kisebb kapacitással rendelkező csaptelepet választunk, hiszen a napi két tányér és két villa elmosása nem is igen követel többet. De egy 5-6 fős család esetében már kellemetlenséget okoz a kis kapacitással rendelkező csaptelep.

Ha csaptelepet választunk, egykaros és keverőszelepes típusok állnak rendelkezésre. Az egykaros megoldások korszerűbbek és kedveltebbek manapság, viszont a legtöbb esetében a kar a csap tetején van. Ez nagyon nem segít akkor, ha egy nagyobb edényt kell betuszkolnunk alá.

Az alapvető ajánlás szerint akkor lesz ízléses a mosogatónk, ha a tál és a csaptelep harmonizál egymással. Lehetőleg azonos színt válasszunk, illetve figyeljünk a kerek vagy szögletes paraméterekre. A keres mosogatótálakhoz gyakorlati szempontok miatt is nagyobb ívvel rendelkező csaptelepek illenek, a kockákhoz választhatunk szögletesebb formákat laposabb kivitellel.