Öntöttvas vagy alumínium radiátor?

Még ma is sokszor felvetődik a kérdés, hogy egy fűtési rendszer beszerelése során az öntöttvas vagy az alumínium radiátor jelenti-e a szerencsésebb választást. Régebben természetesen az öntöttvas radiátorok uralták a piacot, de szépen lassan megérkeztek az alumíniumból készített társaik és méltó kihívóik lettek.

Az öntöttvas radiátorok rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, ami egyben előnyük és hátrányuk is; rendkívül masszívak, vastagok és robusztusak. Emiatt sajnos lassabban melegszenek fel, viszont a fűtés megszűnését követően lassabban is hűlnek ki. Ezzel szemben az alumíniumból készült radiátorok gyorsan átmelegszenek, de a fűtés leállását követően rendkívül gyorsan ki is hűlnek.

A két megoldás közötti döntés lehetőségét abban is kereshetjük, hogy van-e módunk elhelyezni a roppant nehéz öntöttvas radiátorokat. Ezeket csak akkor helyezhetjük el, ha a padló, esetleg a fal hibátlan és képes megtartani azt a rendkívüli tömeget, amit az öntöttvas képvisel.

Ma már az öntöttvas radiátorok sem azok a csúnyácska, nagydarab valamik, mint régen; különböző díszítésekkel és formákkal vásárolhatjuk meg őket.

Kapcsolódó tartalmak: