Hogy válasszunk radiátort?

Az első blikkre gondoltnál jóval nagyobb bonyodalmakat rejt, ha valaki rosszul választja ki otthona hőleadó berendezéseit. Egyértelműen kellemetlen, ha a kiszemelt apparátus nem képes felfűteni a szobát, de hasonlóan nyugtalanító a dolog fordítottja is, amikor a kedves kliens feleslegesen a túl nagy teljesítményű berendezés mellett szavaz. De vajon mi a titok? Hogyan kell optimálisan fűtőtestet vásárolni? És mi az ideális radiátor elhelyezésének módja? Kell egy kis számtani érzék, de igazán nem nagy ördöngösség! Tartson velünk, hogy a következő fűtésszezont már valóban kifogástalan körülményekkel várhassuk!

Nézzük a helyrajzi kérdéskört!

Természetesen fontos az esztétikai szempont is, de célszerű és észszerű az ablak alatti területet priorizálni. Egyrészt ez a placc bútorkihasználás szempontjából sem túl jól használható, másrészt akármilyen professzionális is az ablakok szigetelése, egy kicsi levegő így is, úgy is áramolni fog, harmadrészt pedig a szellőztetés aspektusából is ez kifogástalan telepítési színtér. Lényeges faktor, hogy a levegő megfelelő áramlása miatt a fűtőtest körül minden irányból maradjon egy pár centis szabad zóna, vagyis, ha lehet, ne tegyünk közvetlenül elé egy komódot, és nem árt, ha a függöny is legalább öt centivel fölötte végződik. Ha a szoba nagysága miatt több hőleadó installálása is indokolt, akkor a legkedvezőbb, ha átellenes falakban gondolkodunk, egymással szemben, esetleg átlóban.

És mi a helyzet a hőigénnyel?

Gondoljuk át az alapszámokat! Egy átlagos lakás normál szigeteléssel nagyjából 35-45 watt/köbméter hőt igényel a fűtési szezon egy átlagos napján. És akkor innentől kell egy kis matek kvalitás, mutatjuk a számvetést: első összetevő a tervezett helyiség térfogata, ami az alapterület szorozva a belmagassággal. Nézzük meg egy konkrét példán keresztül: a kérdéses szoba legyen 3-szor 4 méter alapterületű. A belmagasság 2,4 méter. A kalkulálandó térfogatunk így 12-szer 2,4 méter, vagyis 28,8 köbméter, amit az egyszerűség kedvéért kerekítsünk 29-re. A korábban említett átlag 40 watt/köbméter hőigény itt jön képbe, ez a másik tényező a számításban, a teljes szobára vetítve így a szükséglet 29-szer 40, azaz 1160 watt. Vagyis az eszményi radiátor egy ekkora placc nézőpontjából 1200 wattos, minden esetben érdemes nyilván túltervezni a biztonság érdekében. Nem egy kacifántos műveletsor, de bizonytalanság esetén inkább kérje szakember segítségét, szívesen állunk rendelkezésére! A lényeg, hogy a végén elégedett legyen az ügyfél!