Hogyan kell kicserélni egy radiátort?

Ebben az útmutatóban minden tudást megadunk, amelyre szüksége van a radiátor sikeres eltávolításához és cseréjéhez, valamint a központi fűtés védelméhez. A már nem működő radiátorok eltávolításával és cseréjével pénzt takaríthat meg az energiaszámláján, és biztosítja, hogy otthona hatékonyan fűtve legyen.

Radiátor csere egyszerűen

Fontos, hogy a folyamat megkezdése előtt ellenőrizze azt a falat, amelyre a radiátort telepíteni kívánja. Ha a fal, amelyhez a radiátort rögzíti, gipszkartonból készül, mögötte egy üreges tér van, egy csapfal, és ilyenkor meg kell határoznia, hogy pontosan hol futnak a csapok. A csapok és a szegélyek a fa vízszintes vagy függőleges hosszát jelentik, amelyhez a gipszkarton rögzítették. Ez az a pont, ahol jól jön a digitális érzékelő – még olyan is van, amely működik okostelefonon, de ez meglehetősen drága. A gipszkarton falban lévő csapok alkotják a legerősebb részt, ezért a csere radiátort ezekhez kell rögzíteni annak érdekében, hogy stabil és biztonságos maradjon.

Ezeknek a csapoknak a helyétől függően korlátozhatja a radiátor méretét, alakját és anyagát, amelyet biztonságosan használhat a térben. Ha a fűtőtestet egy szilárd falazathoz (falazott téglákhoz és tömbökhöz) rögzítik, akkor a fűtőtestek széles választéka közül választhat a munka elvégzéséhez. Mivel ez a fajta fal sokkal erősebb, mint bármelyik tartófal – megfelelő rögzítésekkel és konzolokkal a radiátorok a fal szinte bármely részén elhelyezhetők; akár magasan is, ha nagyon akarja. A radiátor cseréjének legegyszerűbb módja az, ha olyan csövet választ, amelynek azonos csőközépei vannak – a két vízvezeték közötti távolság – a régi modellével. Ha más méretet és alakot választ – mondjuk, hogy egy panelkonvektort egy függőleges radiátorra cserél – el kell távolítania a rendszert és módosítania kell a csővezetékét. Ez egy viszonylag egyszerű munka, és a modern vízvezeték-szerelvényekkel nagyon könnyű dolgozni, így, ha megcsinálja, pénzt spórol vele.