Hogyan lehet egy légkondicionáló hasznukra a téli időszakban?

Választhat egy hordozható légkondicionálót amely térfűtésként is működik? Ha egy kis zsebpénzt szeretne megtakarítani és csökkenteni szeretné a háztartási rendetlenséget, ez jó választás lehet az Ön számára.

A légkondicionáló melegít is!

De hogyan működik? Hogyan szolgáltat hőt a levegő hűtésére tervezett készülék? Valójában meglehetősen egyszerű, és ez a cikk segít megérteni. Először is tudnia kell, hogy a „hőszivattyú” kifejezés a tudományos szóhasználatban minden olyan eszközre vonatkozik, amelyet a hő egyik helyről a másikra történő mozgatására használnak. A hőszivattyúknak számos típusa létezik. Ebben az értelemben a légkondicionálók, a hűtőszekrények és a fagyasztók mind olyan hőszivattyúk, amelyeket általában a hő máshová mozgatásával hűtenek.

A professzionális HVAC nyelvhasználatban a hőszivattyú kifejezetten egyetlen eszköz, amely fűtést és hűtést is biztosít ugyanarra a helyre. De nagyon praktikus értelemben a hőszivattyú pontosan úgy működik, mint minden légkondicionáló – csak a ciklust lehet megfordítani, hogy a hideg levegő kimenjen, a forró levegő pedig bent maradjon! Ahhoz, hogy jobban belássuk, hogyan működik mindez, segít megérteni a gőz-kompressziós hűtési ciklus alapja. Akár hordozható légkondicionálóról, akár központi AC-ról beszél, a mechanika ugyanaz. Egy kémiai hűtőközeg a rendszer egyik részéből a másikba hőenergiát (hőt) szállít, majd felszabadítja. Megfordítható-e a hőátadás folyamata? Igen! Egyetlen alkatrész – egy tolatószelep – hozzáadása elegendő a hőszivattyú rendszeren keresztüli hőenergia áramlásának megfordításához. Fűtési üzemmódba állítva a tolatószelep megfordul, és a hűtőközeg áramlása a rendszeren át változik. A forró kondenzátor tekercsek most hideg párologtató tekercsekké válnak, és fordítva. Ahelyett, hogy a forró levegőt kifújná a levegőbe, a hideg levegőt juttatja ki, miközben a felmelegedett levegőt a helyiségbe pumpálják.