Az infravörös melegítőpanelek előnyei

Az infravörös fűtés viszonylag új Magyarországon, azonban az osztrákok és a németek már évtizedek óta használják. Volt már kint egy friss téli reggelen, és érezte, hogy a nap melege eléri az arcát? Nos, ilyen működés közben az infravörös fűtés is.

Infravörös panelek

Az infravörös hőt szinte azonnal kibocsátja a panel, így már nem kell megvárni, amíg egy szoba felmelegszik. Az infravörös panel üzemeltetésének költsége az elektromos konvekciós fűtéssel szemben sokkal olcsóbb, mivel kevesebb teljesítményre van szükségük ugyanazon hőszint biztosításához – például egy 600 W-os infrapanel ugyanolyan fűtési kényelmet biztosít, mint egy 1500 W-os konvekciós fűtés, tehát nagyjából a bemenet harmadát igénylik, ezért olcsóbb futtatni. Konvekciós fűtés esetén a meleg levegő általában a mennyezet közelében, a hideg levegő pedig a padló szintjén ül. Infravörös fűtés esetén a szoba közötti hőmérséklet-különbségek jóval kisebbek, így hidegebb foltok nélkül élvezheti az egyenletesebb hőmérsékletet! Az infravörösnek, ha a paneleket nedves falak felé irányítja, segíteni kell azok kiszárításában, ami viszont csökkenti a penészképződést.

Az infravörös fűtőpanelek egyszerűen áramot működtetnek, így nincs szükség kazán és további csővezetékek telepítésére a működésükhöz. Maguk a panelek egy egész ház fűtésére is felhasználhatók, és mivel szükség szerint be- és kikapcsolhatók, és szinte azonnal hőt termelnek, nagyon egyszerűen előállíthat egy zónás fűtési rendszert (minden szobához), hogy megfeleljen az Ön igényeinek. Az infravörös fűtőpaneleket a mennyezetre is lehet függeszteni, így nem veszít semmilyen alapterületet, mint a radiátorokkal. Ezzel növeli a panelek fűtési lefedettségét is. Például egy 850 W-os panel 13,5 m2-es területet melegít fel, ha falra akasztják, de 17 m2-es területet, ha a mennyezethez van rögzítve. Hogy őszinték legyünk, amúgy is csak 2,5 cm vastagok, így a falakon sem fognak túl sok helyet elfoglalni.