Az öko-minimalizmus fő célja a hőveszteségek csökkentése

A hőveszteség három fő módon történik, maga az épület szöveténél, a szövet réseinél és a gyenge pontokon. A ruházatban ezek összehasonlíthatók a pulóverrel, amelyet visel, amikor hideg lesz, a kabáttal, amelyet akkor visel, amikor kissé szeles is az idő, és a sapkával, amelyet felveszünk ha nagyon hideg van.

A hőveszteség

Az egyik szigetelőgyártó nemrégiben készített egy tanulmányt, és kiderítette, hogy a hőveszteség 60% -a a legfontosabb építőelemeken keresztül történik. Ily módon a szigetelés a legjobb megoldás hőveszteség csökkentésére. Tehát házának fő szövetét szigetelni kell, hogy a falak, a padló és a tető kevesebb hőt veszítsen. A legnagyobb hőveszteség a falakon keresztül történik, a tetőnél pontosabban, és a padló valamint az ablakok kisebb prioritást élveznek ebben az esetben (figyelmen kívül hagytuk most az ajtókat, mivel ez valóban légzárás, ami külön probléma lehet és további kérdéseket vethet fel).

Ezután megnézhetjük a költségeket: az egyes elemeket külön érdemes kiszámolni, például a padlástér szigetelése nagyon olcsó, és általában egyenesen előre telepíthető, és így nem gond, míg a kettős üvegezés sok kisebb hatással van a hőveszteségre. A legegyszerűbb megoldás a padlásszigetelés, ami csak pár ezer forintba kerül. Ha van egy felfüggesztett fapadlója, akkor a gerendák közé ásványgyapotot tehet hálóval, hogy a szigetelés a helyén maradjon. Ezt meg lehet tenni pár ezer forintért is, nem kell egy vagyont költenie rá. Az üreges falszigetelés a következő prioritás, mert kb. 50.000 forintba kerül, bár a telepítéséhez szakemberekre lesz szükség. A dupla üvegezés 2 millió forintba is kerülhet, így sokkal jobban jár, ha egy olcsóbb megoldást keres ami szintén jelentősen befolyásolja a hőveszteséget. A régi ablakok dupla üvegezéssel történő cseréje még szilárd falú lakásokban is jelentősen befolyásolja a hőveszteség csökkentését, de télen a kellemetlen körülmények között nagyon meleg lehet.