Használható-e a padlómelegítés és a radiátorok egyidejűleg?

Míg a padlófűtést gyakran egy új technológiának tekintik a fűtőtestek cseréjére – amelyeket archaikus és hagyományos fűtési módszernek tekintenek – a radiátorok és a padlófűtés nagyon jól működhetnek együtt.

Radiátor és padlófűtés

A padlófűtés megvalósítása egy új épületben nagyon sokat hozzáad a ház értékéhez. A radiátorokat gyakran a ház többi részén tartják, és az UFH csak az új szakaszban van felszerelve. További lehetőség, amelyet sokan szoktak választani, az UFH alkalmazása a földszinten és a radiátorok fűtése az emeleten. Természetesen ez nem annak a ténynek köszönhető, hogy az UFH nem alkalmazható az első emeleten, mert – különösen, mivel ezek gyakran fa függesztett építmények – elsősorban és kizárólag a praktikusságának és költséghatékonyságának tudható be. Mivel mindkét rendszer eltérő vízhőmérsékletet igényel, gyakran megkérdőjelezhető, hogy ez a két rendszer hogyan működhet egymás mellett. Alapvetően két megközelítésünk van.

Messze a legegyszerűbb az, ha a radiátorokat normál előremenő hőmérsékletre tervezzük (mondjuk 60 ° C-ra), és mind a radiátorok, mind a padlófűtés ugyanazt osztják meg a kazánból a zónaszelepek előtt, majd támaszkodva a beépített keverőszelepre és az elosztóhoz csatlakoztatott szivattyúval csökkentik a hőmérsékletet kb. 40 ° C-ra, mielőtt az belépne az UFH rendszerbe. A másik lehetőség az, hogy a kazánt alacsony hőmérsékletre (tehát 40 ° C-ra) állítják be, elengedik a padló alatti keverőszelepet, és túlméretezett radiátorokat használnak, amelyek kompenzálják a bennük futó alacsonyabb előremenő hőmérsékletet. Összefoglalva: könnyű megérteni, miért feltételezi sok ügyfél, hogy nem számíthat mindkét rendszer kombinációjára, de mindez nagyon egyszerű dolog, és érdemes kipróbálni, ha valami újat és érdekeset szeretne beépíteni otthonába. A padlófűtést manapság egyre többen választják, ami nem csoda, ezért tegyen így ön is!