Hasznos útmutató a melegítés és a meleg víz hatékony használatához

Hacsak nem üzemeltet egy teljes körű stúdiót vagy autókarbantartó műhelyt a garázsában, a havi energiaszámlájának nagy része valószínűleg az otthoni hő és meleg víz biztosítására irányul – különösen télen.

Fűtés és melegvíz

Tehát, ha energiahatékonyabbá akar válni, és csökkenteni kívánja a költségeket, akkor van értelme erőfeszítéseit a fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítésére összpontosítani. Központi fűtéssel egyetlen kazán melegíti fel a vizet. Ezt a vizet a csöveken keresztül a ház körüli különböző helyiségekben elhelyezett radiátorokhoz szivattyúzzák. Ugyanez a kazán meleg vizet biztosít a fürdőszobában, a konyhában és a használati helyiségben. A központi fűtéses kazánok többsége hálózati gázzal működik, amely általában a legolcsóbb és a fán kívül bármilyen tüzelőanyaggal felhasználható, és ez biztosítja a legkevesebb szén-dioxid-kibocsátású. A kombinált kazán azonnal biztosítja a meleg vizet, amint bekapcsolja a csapot. A vizet felmelegíti, amikor áthalad a kazánon, ezért nincs szükség hengerre, és forró vizet használhat a fürdőkhöz vagy a mosáshoz, amikor csak akarja.

A szokásos kazán melegvíz-palackkal működik. Úgy programozzák, hogy a nap bizonyos szakaszaiban felmelegítse a palackban lévő vizet, így van elegendő meleg víz olyan esetekben, amikor fürdeni szeretne, vagy elmosogatna stb. Azonban nem dönthet spontán a fürdésről véletlenszerű napszakokban, mivel a hengerben lévő víz addigra lehűlhet. Ha otthona nincs a hálózati gázhálózaton, akkor a kazán az otthonán kívüli tartályban tárolt olajjal, biomasszával (alapvetően fa) vagy folyékony kőolajgázzal (LPG) működhet. Elektromos kazánok is rendelkezésre állnak. Bár az áram általában drágább, mint a gáz, az elektromos kazánok beprogramozhatók a csúcsidőn kívüli villamos energia felhasználására, és ezek hosszabb ideig is működhetnek, mint a gázkazánok. A megújuló energiaforrások felhasználására is adaptálhatók, így nagyon energiatakarékosak.