Hol kell elhelyezni egy szén-monoxid-érzékelőt?

Mivel a szén-monoxid kissé könnyebb, mint a levegő, és mivel meleg, emelkedő levegőben is előfordulhat, az érzékelőket a padló felett, körülbelül 5 méteres falra kell helyezni. Az érzékelő a mennyezetre is helyezhető.

Szén-monoxid érzékelő

Ne helyezze az érzékelőt közvetlenül kandalló vagy lángot előállító készülék mellé vagy fölé. Tartsa az érzékelőt háziállatoktól és gyermekektől távol. Minden emelethez külön detektor szükséges. Ha egyetlen szén-monoxid-érzékelője van, helyezze el az alvóhelye közelében, és győződjön meg arról, hogy a riasztás elég hangos-e az ébresztéshez. Kövesse a termékhez mellékelt, a gyártó használati utasításaiban található telepítési utasításokat. A megfelelő telepítés fontos tényező az optimális teljesítmény elérésében. Fontos, hogy pontosan betartsa ezeket az utasításokat. A füst-érzékelőkhöz hasonlóan a CO-riasztókat is rendszeresen tesztelni és tisztítani kell, a gyártó használati utasításának megfelelően.

Ha a készülék akkumulátorról működik, akkor hetente tesztelje az érzékelőt, és évente legalább egyszer cserélje ki az elemet. Mint minden terméknél, olvassa el a gyártó használati utasítását a telepítési és karbantartási útmutatásokról. Őrizze meg ezeket az utasításokat a későbbi felhasználás céljából. Ha a készüléke akkumulátorral működik, soha ne engedje meg, hogy bárki “kölcsönkérje” az akkumulátort. Mint minden készülék vagy elektromos szerszám, a CO-riasztó sem működhet, ha nincs működő áramforrása. Bár hasonlónak tűnhetnek és hangzanak, a CO-riasztókat és a füstjelzőket két különálló veszély észlelésére tervezték és szánták. Ezért, hogy megvédje családját mindkét veszélytől, fontos a CO riasztók és a füstérzékelők telepítése. Ha megteheti, telepítsen a lakás több pontjára is ilyen riasztót, sokkal biztonságosabb mintha az egész házban csak egy lenne. Ez különösen akkor fontos, ha önnek emeletes háza van.