Milyen előnyei vannak a pelletkályhának?

A pellettel történő fűtés számos előnyt kínál. A CO2-semleges tüzelőanyagnak köszönhetően olyan kényelmes, mint a fával történő fűtés, és környezetbarát. Csakúgy, mint a gáz- vagy olajfűtésnél, a pelletkályha is nagy kényelmet nyújt az automatikus gyújtásnak köszönhetően.

A pelletkályha előnyei

A kiválasztott modelltől függően a hőmérsékletet távirányítóval vagy szobatermosztáttal állíthatja be. Néhány modell akár naponta vagy havonta programozható vagy működtethető SMS-ben, vagy mobilalkalmazásban. A pelletkályhák égni kezdenek és kialszanak anélkül, hogy bármit is kellene tennie, a kiválasztott programtól függően. A pelletkályha hatékonysága elérheti a 90% -ot vagy annál is nagyobbat. Más szavakkal, a pelletek által termelt energia csak 10% -a veszik el a kéményben. Ez több, mint egy klasszikus fatüzelésű kályhaesetében, amelynek hatékonysága csak 40-50% (60-80% a legújabb nagy hatékonyságú kályháknál). A pelletkályha aktív füstelvezető rendszerrel van felszerelve (a fúvórendszeren keresztül). Ezért nincs szükség külön kémény biztosítására, mert az égési gázokat meglévő kéménybe lehet fújni.

A füst egy közönséges vékony (8 cm átmérőjű) cső segítségével is kinyerhető, amely vízszintesen átmegy a külső falon, még akkor is, ha megtört. A kályhát naponta egyszer vagy kétszer manuálisan kell feltölteni. Vagy még ritkábban, mivel a kályhának ritkán kell teljes kapacitással működnie. A pelletkályha által igényelt karbantartást néha alábecsülik. Például a gyújtókamrát hetente porszívózni kell, tehát karbantartást igényel. A pellet kályhákat, mint bármely más égésű fűtési rendszert, minden évben szakembernek ellenőriznie kell. Ellenőrzi a hőcserélőt és a tüzet, a csöveket és a füstelvezető rendszer motorját. Ezenkívül kötelező a kémény söprése minden évben. A beépített ventilátor és motor működés közben zajt kelt. A ventilátor zaja kifejezettebb, különösen a kályha beindításakor.