Készítse fel otthonát a téli szezonra!

A tél közeledtével mindenki fel kell tegye magában a kérdést, hogy vajon készen áll-e a fűtési rendszer a téli szezonra. Van néhány lépés amit meg kell tennie még a fűtési szezon előtt ahhoz, hogy a rendszer ezen a télen se mondja fel a szolgálatot.

Fontos intézkedések a fűtési szezon előtt

Ha szennyezett a fűtési rendszer szűrője, az minimalizálja a fűtési rendszer hatékony működéséhez szükséges légáramlást. Minden hónapban ellenőrizze a szűrőket, és rendszeresen cserélje le őket (minden 30-90 napban). Az ellenőrzés időtartama minden esetben attól függ, hogy önnek milyen fűtési rendszere van, de érdemes megkérdezni a technikusát, ha egy másik típusú légszűrő jobb választás lehet otthonába. Ha meg kell változtatnia a szűrőjét az éves fűtési rendszer tisztítások között, próbálja meg ezt a fűtési szezon előtt elintézni, hogy így pénz spórolhasson meg. A megfelelő páratartalom fenntartása az otthonában azt jelenti, hogy néhány fokkal magasabban tarthatja a hőmérsékletet, és ezzel pénzt takarít meg a fűtési számlákon. A nagy hideg előtt jó ötlet tisztítani a párásítót és kicserélni az elpárologtatót úgy, hogy hatékonyan működhessen, és egészséges levegőminőséget tartson fenn.

Fűtési szezon

Fűtési szezon

Távolítsa el a kemencében vagy kazánban tárolt tárgyakat, különösen minden olyan tárgyat, amely valószínűleg tüzet okozhat. Emellett mozgassa meg a légcsatorna nyílásait vagy szellőzőit blokkoló elemeket. A megfelelő légáramlás elengedhetetlen ahhoz, hogy otthona kényelmes hőmérsékletet biztosítson, és a fűtőberendezése ne dolgozzon keményebben, mint amennyire szüksége van. Ha van melegvíz-hűtője, akkor fontos, hogy a szelepeket kifújja, így a csapdázott levegő kijuthat és a fűtési rendszer hatékonyabban működhet. Ehhez csavarja be a szelepeket, és zárja le őket, amikor a víz elkezd szivárogni. Végül pedig nagyon fontos idejében ellenőrizni a szén-monoxid és füstriasztókat is.