Mi az oka a hirtelen történő vízhőmérséklet változásának?

Ön is biztosan ismeri ezt a helyzetet: ha valaki a zuhany alatt van, akkor nem húzzuk le a toalettet, ha igen, akkor a szegény ember, aki zuhanyozik, forró vizet kap az arcába. Ez kellemetlen, fájdalmas és valószínűleg az Ön otthoni víznyomása miatt történik, hiszen a víznyomás az oka a hirtelen történő vízhőmérséklet változásért. De hogyan működik? Hogyan befolyásolja a víznyomás a zuhany hőmérsékletét?

Ez a jelenség nem csak a WC-vel történhet meg

A vízvezeték rendszerint egy törzs- és ágrendszerben van konfigurálva. A víz az épület egyik oldaláról a másikba egy nagy csőben folyik be, kis csöveken keresztül, amelyek különböző vízvezeték szerelvényekhez kapcsolódnak, mint a zuhanyzó, a mosógép, a WC vagy a mosogató. Ha alacsonyabb a víznyomás az otthonában, amikor egy berendezés elveszi egy részét a víznek a csővezetékből, az azt jelenti, hogy kevesebb a víz a többi berendezés számára. Amikor a WC-t lehúzzák, hideg vizet szív fel a tartály feltöltésére. Ha ez idő alatt zuhanyozunk, a zuhanyzónak kevesebb hideg víz jut majd el a víztartályból, és így több lesz a forró víz, ez pedig azonnal érezhető lesz annak, aki éppen zuhanyzik.

Vízhőmérséklet változás

Vízhőmérséklet változás

Ez nem csak a WC-vel történik. Ez akkor is előfordulhat, ha valaki bekapcsolja a mosógépet, vagy vizet enged a mosogatókagylóból. Könnyen meg lehet előzni ezt és meg lehet akadályozni a forró zuhanyzást, ha korlátozzák azt, hogy milyen gyorsan töltődik fel a víztartály. Ezt úgy teheti meg, hogy a falon a tápszelepet enyhén elzárja. Ezáltal a WC-tartály lassabban töltődik be, és nagyobb víznyomást tesz lehetővé a zuhanyzáshoz. Soha ne helyezzen téglát vagy más nehéz tárgyat a tartályba, hogy csökkentse a tartály feltöltéséhez használt vizet, mert akkor lehet hogy a WC túlfolyik és nem lehet majd megfelelően lehúzni. Egyszerűen csavarja be a befúvó szelepet a mosdó mögött, hogy megváltoztassa a víznyomást, így nem kell többé attól félnie, hogy zuhanyzás közben megváltozik a víz hőmérséklete.